Virusi BA.2 – një nënvariant i variantit të koronavirusit Omicron – jo vetëm që po përhapet më shpejt, por gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje më të rënda dhe duket i aftë të pengojë disa nga armët kryesore që kemi kundër Covid-19 , sugjeron një studim i ri.

Eksperimentet e reja laboratorike nga Japonia tregojnë se BA.2 mund të ketë karakteristika që e bëjnë atë të aftë për të shkaktuar sëmundje serioze, sa variantet më të vjetra të Covid-19, duke përfshirë Delta, shkruan CNN.

Dhe si Omicron, duket se i shpëton kryesisht imunitetit të krijuar nga vaksinat. Një injeksion përforcues rikthen mbrojtjen, duke e bërë sëmundjen pas infeksionit rreth 74% më pak të mundshme.

BA.2 është gjithashtu rezistent ndaj disa trajtimeve, duke përfshirë sotrovimab, antitrupin monoklonal që aktualisht po përdoret kundër Omicron.

Gjetjet u postuan të mërkurën si një studim paraprak në serverin bioRxiv, përpara rishikimit.

“Nga këndvështrimi i njeriut, mund të jetë një virus më i keq se BA.1 dhe mund të jetë në gjendje të transmetojë më mirë dhe të shkaktojë sëmundje më të keqe,” thotë Dr. Daniel Rhoads, shef i seksionit të mikrobiologjisë në Klinikën Cleveland në Ohio. Rhoads rishikoi studimin, por nuk u përfshi në kërkim.

BA.2 është shumë i ndryshuar në krahasim me virusin origjinal që shkakton Covid që u shfaq në Wuhan, Kinë. Ai gjithashtu ka dhjetëra ndryshime të gjeneve që janë të ndryshme nga lloji origjinal Omicron, duke e bërë atë të dallueshëm nga virusi më i fundit pandemik sa variantet Alpha, Beta, Gamma dhe Delta ishin nga njëri-tjetri.

Kei Sato, një studiues në Universitetin e Tokios që kreu studimin, argumenton se këto gjetje vërtetojnë se BA.2 nuk duhet të konsiderohet një lloj Omicron dhe se duhet të monitorohet më nga afër.