Ashtu si njerëzit, Dielli ynë humbet në masë ndërsa plaket, duke dobësuar tërheqjen e tij gravitacionale. Për të studiuar dinamikën e yllit tonë të plakur, hulumtuesit kanë përzgjedhur Merkurin, planetin më të vogël, më të thellë në sistemin diellor. Afërsia e Merkurit me Diellin dhe madhësia e vogël e bëjnë atë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj dinamikës së Diellit dhe tërheqjes së tij gravitacionale.

Një ekip shkencëtarësh ka matur indirekt këtë humbje masive dhe parametrat e tjerë diellorë duke parë ndryshimet në orbitën e Merkurit. Vlerat e reja përmirësohen nga parashikimet e mëparshme duke zvogëluar sasinë e pasigurisë dhe ky vlerësim i ri i shkallës së humbjes së masës solare paraqet një nga herët e para që kjo vlerë është kufizuar në bazë të vrojtimeve dhe jo llogaritjeve teorike.