NASA ka humbur kontaktin me sondën e saj Voyager 2, miliarda milje larg Tokës, pasi i dërgoi komandën e gabuar, ka zbuluar agjencia hapësinore. Muajin e kaluar, anija kozmike – duke eksploruar hapësirën që nga viti 1977 – e anoi antenën e saj për të treguar dy gradë larg nga Toka pasi u bë gabimi. Si rezultat, sonda ka ndaluar marrjen e komandave ose dërgimin e të dhënave. NASA tha se shpreson se komunikimi do të rifillojë kur sonda do të rivendoset në tetor.

Voyager 2 është më shumë se 19.9 miliardë km nga Toka, ku po lëviz me rreth 55.346 km/h përmes hapësirës ndëryjore. Që nga 21 korriku, sonda pioniere nuk ka qenë në gjendje të marrë komanda ose të dërgojë të dhëna në Rrjetin Hapësinor të Thellë të NASA-s. Megjithatë, ka shpresë për sondën që ka gati 46 vjet në misionin e saj.

Ndërkohë, NASA pret që anija kozmike e ngarkuar me instrumente shkencore të mbetet në trajektoren e saj të planifikuar nëpër univers.Voyager 2 dhe binjaku i tij Voyager 1 janë anijet kozmike të vetme që operojnë jashtë heliosferës, flluskës mbrojtëse të grimcave dhe fushave magnetike të krijuara nga Dielli. Ato arritën hapësirën ndëryjore në vitet 2018 dhe 2012 respektivisht.

Artikulli paraprakLUFTA/ ISLANDA, VENDI I PARË I NATO-S QË MBYLL AMBASADËN NË RUSI
Artikulli tjetërSHTYPI I DITËS 2 GUSHT 2023