Nasa ka kryer një provë të suksesshme të raketës më të fuqishme në ndërtuar – Space Launch System (SLS).

Motorët e tij u mbajtën në punë për më shumë se tetë minuta – për të simuluar kohën që i duhet raketës për të shkuar nga toka në hapësirë.

Kjo është prova e dytë e tillë për segmentin më të madh të SLS, pas një përpjekje në janar.

SLS do të dërgojë njerëz në sipërfaqen hënore për herë të parë që nga viti 1972.

Misioni është pjesë e projektit Nasem’s Artemis, nisur nga administrata Trump në 2017.

Prova u krye në fazën thelbësore të raketës. SLS përbëhet nga bërthama portokalli, me katër motorët e saj të fuqishëm RS-25, dhe dy përforcues të bashkangjitur anash.

RS-25, të ndërtuara nga Aerojet Rocketdyne me bazë në Kaliforni, janë pothuajse të njëjtit motorë që mundësuan anijen hapësinore.

Megjithëse synimi ishte që të ndiznin motorët për tetë minuta, ekipet nga Nasa dhe kontraktori kryesor Boeing u desh vetëm t’i mbajnë të ndezur për 250 sekonda (katër minuta) në mënyrë që të mblidhnin të gjitha të dhënat e inxhinierisë që kishin nevojë.

Kryetari i Komitetit të Dhomës së SHBA-së për Shkencën, Hapësirën dhe Teknologjinë përgëzoi Nasa-n për testin e suksesshëm.

Eddie Bernice Johnson tha: “Kjo arritje është një histori këmbënguljeje dhe përkushtimi.”

Ajo shtoi: “Testi i sotëm i suksesshëm na çon një hap më pranë kthimit të astronautëve amerikanë në Hënë në përgatitje të eksplorimit njerëzor të Marsit.”

John Shannon, nënkryetari i Boeing dhe menaxheri i programit për SLS, tha: “Ky është automjeti më i instrumentuar që ne do të fluturojmë ndonjëherë kështu që do të marrim një sasi të jashtëzakonshme të të dhënave inxhinierike mbi dridhjet dhe temperaturën dhe stresin, akustikën.”

Ky mision, i quajtur Artemis-1, do të dërgojë automjetin e brezit të ardhshëm të Nasa, Orion, rreth Hënës për të testuar plotësisht sistemet e tij.