Rreth 150 ekspertë të sigurisë kibernetike të NATO-s u mblodhën në një ndërtesë në zemër të kryeqytetit të Estonisë të mbuluar nga bora këtë javë për t’u përgatitur për një luftë kibernetike. Sipas Politico një skenar që është bërë shumë real për vendet anëtare të NATO-s dhe aleatët e tyre që nga pushtimi rus i Ukrainës. Konflikti e ka detyruar Ukrainën të mbrohet si nga sulmet me raketa ashtu edhe nga përpjekjet e vazhdueshme të hakerëve rusë që synojnë të fikin dritat dhe ta bëjnë jetën më të vështirë për fqinjët e tyre të rrethuar.

“Ka një nivel serioziteti të shtuar; nuk është më aq fiktive. Është bërë mjaft e qartë se ato gjëra po ndodhin në realitet,” tha Kol. Bernd Hansen, kreu i degës për Hapësirën Kibernetike në Komandën Aleate të Transformimit të NATO-s, për ndikimin e konfliktit në Ukrainë.

Forcat kibernetike të NATO-s kanë vëzhguar nga afër luftën në Ukrainë, si për të gjetur mënyra për të ndihmuar Ukrainën dhe për të kuptuar se si ta bëjnë më të vështirë për Rusinë dhe kundërshtarët e tjerë që të hakojnë infrastrukturën në shtetet anëtare të NATO-s dhe aleatët e tyre. Konflikti i ka shtuar urgjencën stërvitjes vjetore të Koalicionit Kibernetik të NATO-s, në të cilën më shumë se 40 shtete anëtare, aleatë dhe organizata të tjera punojnë së bashku për t’iu përgjigjur dhe rimëkëmbur nga sulmet kibernetike të simuluara në infrastrukturat kritike si rrjetet e energjisë elektrike dhe anijet. Stërvitja përfshiu profesionistë nga i gjithë globi, me afro 1000 profesionistë kibernetikë që morën pjesë. Bota nuk ka përjetuar kurrë një luftë kibernetike gjithëpërfshirëse, në të cilën sulmet kibernetike përdoren për të njëjtin efekt shkatërrues si sulmet fizike të tilla si mbyllja e shërbimeve kritike si energjia dhe uji dhe parandalimi i restaurimit të tyre. Dhe NATO ka qenë qëllimisht e paqartë rreth nivelit të sulmit kibernetik që do t’u duhej anëtarëve për t’iu përgjigjur ose me forcë ose me sulme shkatërruese kibernetike të tyre.

Këtë vit, zyrtarë të sigurisë kibernetike dhe ekspertë teknikë erdhën në Talin nga Evropa, Shtetet e Bashkuara dhe deri në Japoni për t’iu përgjigjur sulmeve kibernetike kundër ishullit imagjinar të Icebergen, që ndodhet diku midis Islandës dhe Norvegjisë. Më 28 nëntor, hakerët filluan një sulm dixhital në ishullin imagjinar në një përpjekje për të vjedhur inteligjencën dhe pronën intelektuale, për të prishur shërbimet qeveritare dhe për të rrëzuar rrjetin e energjisë. SHBA drejtoi komandën dhe kontrollin ajror në stërvitje, ndërsa Rumania udhëhoqi në zhvillimin e historisë, Mbretëria e Bashkuar mori kontrollin në terren dhe Polonia ishte në krye të forcave të operacioneve speciale. Rezultatet ishin një sekret i ruajtur nga afër nga zyrtarët e NATO-s për shkak të shqetësimeve të sigurisë dhe inteligjencës, por koloneli i marinës së SHBA-së, Charles Elliott, drejtori i stërvitjes, u tha gazetarëve se askush nuk dështoi në stërvitje. Ai nuk pranoi të jepte më shumë detaje se cilat dobësi u gjetën. Lufta në Ukrainë ka injektuar një urgjencë të re në pyetjet se si NATO do t’i përgjigjej një sulmi kibernetik ndaj një shteti anëtar mjaft të madh për të thirrur nenin 5, i cili etiketon një sulm kundër çdo shteti anëtar si një sulm kundër të gjithëve. Qeveria e Shqipërisë konsideroi të kërkonte përdorimin e tij në fillim pas një sulmi të gjerë ndaj rrjeteve të vendit nga Irani.

Gjërat komplikohen më tej kur shihet se sa të cenueshme janë rrjetet kritike në shtetet e NATO-s ndaj sulmeve kibernetike. Ato mund të zhvillohen nga operacionet e sofistikuara deri te instalimi i malware në përditësimet e softuerit deri te sulmet më të zakonshme të ransomware – në të cilat hakerët mashtrojnë një përdorues për të klikuar në një lidhje dhe më pas mbyllin një rrjet për të nxjerrë një pagesë. Në shenjë se si sulmet kibernetike gjithnjë e më të ndërthurura po bëhen me luftën tradicionale, Rusia ka koordinuar sulmet me raketa në Ukrainë me sulme kibernetike për të intensifikuar mjerimin e civilëve në terren.