Niveli i detit po rritet shumë më shpejt se një shekull më parë, zbulon hulumtimi vjetor i Met Office për klimën dhe motin në Mbretërinë e Bashkuar.

Raporti i gjendjes së klimës thotë gjithashtu se temperaturat më të larta janë “normalja” e re për Britaninë.Konservatorët paralajmëruan se pranvera po vjen më herët dhe se jeta bimore dhe shtazore nuk po evoluon aq shpejt sa të përshtatet me ndryshimet klimatike.

Raporti thekson përsëri mënyrat se si ndryshimi i klimës po ndikon në Mbretërinë e Bashkuar.

Met Office vlerësoi ngjarjet klimatike dhe motin për vitin 2021 duke përfshirë ngjarjet ekstreme si stuhia Arëen që shkaktoi përmbytje shkatërruese.

Niveli i detit është rritur me rreth 16.5 cm që nga viti 1990, por Zyra Metologjike thotë se shkalla e rritjes po rritet. Tani ato po rriten me 3-5.2 mm në vit, që është më shumë se dyfishi i shkallës së rritjes në fillim të shekullit të kaluar.

Kjo po ekspozon më shumë pjesë të bregdetit ndaj stuhive dhe erërave të fuqishme, duke dëmtuar mjedisin dhe shtëpitë. Rreth 500,000 shtëpi janë në rrezik nga përmbytjet, thonë shkencëtarët.

Ndërsa vija bregdetare ndryshon gjithmonë, ndryshimet klimatike dhe rritja e nivelit të detit po i theksojnë këto ndryshime, raporton BBC.

Raporti thotë gjithashtu se ndërsa klima e Mbretërisë së Bashkuar në vitin 2021 ishte “jo fort ndryshe” nga standardet moderne, ajo ishte e jashtëzakonshme krahasuar me 30 vjet më parë. Kjo për shkak se ndryshimi i klimës po ndryshon planetin, duke i bërë temperaturat më të nxehta.

Artikulli paraprak“BIDEN NUK E DUAN AS TË VETËT”, 75% E DEMOKRATËVE NUK DUAN QË PRESIDENTI TË RIKANDIDOJË NË 2024-N
Artikulli tjetërSOT 100 VITE NGA LIDHJA E MARRËDHËNIEVE DIPLOMATIKE ME SHBA-NË, MBAHET KONCERT NË SHESHIN ‘SKËNDERBEJ’