Sportistët elitarë shqiptarë do të kenë mundësi të bëhej pjesë e ushtrisë shqiptare, duke krijuar një strukturë të posaçme në Forcat e Armatosura. Kështu parashikon një nismë ligjore, e cila parashikon ndryshimin e ligjit nr. 59/2014 për karrierën ushtarake në Forcat e Armatosura të Shqipërisë”, me qëllim për të hapur dyert e ushtrisë për sportistët. Nisma ligjore është hartuar nga një grup pune ngritur me urdhër të ministrit të Mbrojtjes, Niko Peleshit, ndërsa do të dërgohet për mendim në Ministrinë e Arsimit dhe Ministrinë e Drejtësisë.

Në Forcat e Armatosura do të pranohen vetëm sportistët e nivelit të lartë, me kusht që te këtë shtetësinë shqiptare dhe të ketë arritur rezultate të larta në aktivitete sportive kombëtare apo ndërkombëtare. Sportistët që do të pranojë të bëhej pjesë e FA-ve do t’u jepet një gradë honorifike, vetëm për efekt page, me urdhër të ministrit të Mbrojtjes dhe me propozim të shefit të Shtabit të Përgjithshëm. Sportisti e mban gradën honorifike për sa kohë është sportist aktiv. Me humbjen e statusit sportisti aktiv, ai ndërpret marrëdhëniet financiare me urdhër të ministrit të Mbrojtjes. Sportistët që thyejnë një rekord olimpik, botëror apo evropian, që marrin vendin e parë në kampionatin evropian, vendin e parë, të dytë dhe të tretë në Lojërat Olimpike dhe kampionatet botërore, do të marrin gradën kolonel. Sportistët e vendit të dytë deri dhe të tretë në kampionatin evropian, si dhe të vendit të katërt deri në vendin e gjashtë në Lojërat Olimpike, do marrin gradën nënkolonel. Sportistët që zënë vendin e shtatë deri në vendin e tetë në Lojërat Olimpike, vendin e katërt deri në vendin e gjashtë në kampionate botërore dhe vendin e parë në Lojërat Mesdhetare, do marrin gradën major.

“Këto ndryshime i shërbejnë njohjes së kontributit të sportistëve në promovimin dhe lartësimin e emrit të vendit tonë në arenën ndërkombëtare përmes performancës së tyre, si dhe në përmirësimin e mënyrës së menaxhimit të karrierës së ushtarakëve aktivë në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë”, thuhet në relacionin e projektligjit.

Nisma ligjore, pas procesit të konsultimit, do të shkojë për miratim në qeveri dhe më pas do të depozitohet për shqyrtim dhe miratim në Kuvend.

Artikulli paraprakBILANCI I COVID-19 NË VEND, MSH: 671 QYTETARË TË INFEKTUAR, ASNJË VIKTIMË NË 24 ORËT E FUNDIT
Artikulli tjetërZGJEDHJET PRESIDENCIALE, JA KUSH MUND TË SHPALLË NË KORRIK KANDIDATURËN PËR SHTËPINË E BARDHË