KJO ZONË NJË VEND PELIGRINAZHI PËR BESIMTARËT MUSLIMAN DHE KATOLIK. Sot kur besimtaret e krishter te veriut te Shqiperis dhe jo vetem kremtojne festen e Shen Palit, Kisha me emrin e tij nje nder me te rendesishmet e mbar ballkanit renkon ne fatin e vet te hidhur edhe pse besimtaret e saj enderrojne qe ajo nje dite ti rikthehet krenaris dhe fames se dikurshme.  E njohur heret si Manastiri I Shën Palit e më vonë si Abacia me emrin e të njejtit shenëjt, historia që mbart ky objekt I kultit dhe etapat historike nëpër të cilat ka kaluar duke I bërë ball pushtimeve të ndryshme, madje dhe atij komunist për 50 vite me radhe daton që herët.

Të dhënta historike që flasin për “Shën Palin” e Kabashit tregojne se objekti I ka fillesat që në shekullin e dytë kur Kabashi ishte një qëndër e rëndesishme jo vetëm për rrethin e Pukës.  E konsideruar si nëna e dhjetrave Kishave ne Veri, Abacia e Shën Palit thuhet se rrethohej nga një ser objektesh kishtare, një tjetër dëshmi kjo e rëndësisë, që në lashtësi e këtij objekti që sot mbetet I zhytur nën pluhurin e harresës së shtetit ashtu si shume vlera të trashigimis tonë. Beimtaret, banore te fshatiti Kabash sjelli kujtime nga Kisha e dikurshme sot rrenoj teksa kerkojne rikonstruksionin e saj  Shen Pali ne Kabash duket se ka pësuar fatin që pukjanët kan prej vitesh si pasoje e mungeses së përfaqësimit dinjetoz nga ata tëcilve u besojnë fatet e menaxhimit të jetës se tyre por që gjithnjë prej tyre korrim zhgenjimin që jo rrall shënderrohet prej popullit në mallkim.