Moderna po padit Pfizer dhe partnerin e saj gjerman BioNTech për shkelje të patentave në zhvillimin e vaksinës së parë për COVID-19 të miratuar në Shtetet e Bashkuara.

Kompania pretendon se ata kopjuan teknologjinë që Moderna zhvilloi vite përpara pandemisë. Aksionet e Pfizer ranë 1.4% ndërsa BioNTech ra me rreth 2%.

Padia, e cila kërkon dëmshpërblime monetare të pacaktuara, po depozitohet në Gjykatën e Qarkut të SHBA në Massachusetts dhe në Gjykatën Rajonale të Dusseldorf në Gjermani, tha Moderna në një njoftim për shtyp të premten.

Nëse rrisni dozën e alkoolit rrisni rreziqet të sëmureni me kancer, thotë një studim i ri
“Ne po i ngremë këto padi për të mbrojtur platformën inovative të teknologjisë mRNA, të cilën ne filluam, investuam miliarda dollarë në krijimin dhe patentuam gjatë dekadës para pandemisë COVID-19”, tha në deklaratë shefi ekzekutiv i Moderna, Stephane Bancel.

Moderna Inc (MRNA.O) dhe partneriteti i Pfizer Inc (PFE.N) e BioNTech SE (22UAy.DE) ishin dy nga grupet e para që zhvilluan një vaksinë për koronavirusin e ri.

Vetëm një dekadë e vjetër, Moderna, me qendër në Kembrixh, Masaçusets, kishte qenë një novator në teknologjinë e vaksinës së mesazherit ARN (mRNA) që mundësoi shpejtësinë e paparë në zhvillimin e vaksinës COVID-19.

Një proces miratimi që më parë zgjaste vite u përfundua në muaj, kryesisht falë zbulimit të vaksinave mRNA, të cilat mësojnë qelizat njerëzore se si të bëjnë një proteinë që do të shkaktojë një përgjigje imune.