294 persona me moshë mbi 80 vjeç, të cilët u monitoruan nga kërkuesit në lidhje me veprimet të cilat mbajnë trurin të ri, u vu re se ata që lexonin më shpesh, kishin rezultate pozitive.

Të lexuarit na mban më aktivë, duke parandaluar harresën. Studiuesit arritën në përfundimin se leximi i bën mirë trurit dhe ngadalëson plakjen e tij. Një lexim aktiv e mban të gjallë memorien dhe parandalon harresën, sidomos me kalimin e viteve. Ky fakt është arritur nga një studim i publikuar në revistën shkencore “Neurology”, studim i drejtuar nga Robert Wilson, i Rush University Medical Center në Chicago, SHBA.