Palestinezët kanë njoftuar se i kujtojnë Shteteve të Bashkuara se nuk të pranojnë “konsultime”, disa javë pasi Presidenti Trump e njohu Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit. Presidenti palestinez Mahmud Abbas tha se nuk do të pranonte asnjë plan paqeje të Shteteve të Bashkuara në prag të lëvizjes së zotit Trump për këtë çështje. Protestat dhe përplasjet shpërthyen në Rripin e Gazës pas shpalljes së vendimit, duke shkaktuar deri më tani 18 palestinezë të vdekur si pasojë e dhunës në protesta.

Një rezolutë e OKB-së që i bëri thirrje SHBA-së të anulojë vendimin u mbështet me shumicë dërrmuese nga Asambleja e Përgjithshme. Izraeli pushtoi lindjen e qytetit, të pushtuar më parë nga Jordania, në luftën e Lindjes së Mesme në 1967 dhe e konsideron tërë qytetin si kryeqytetin e saj të pandashëm.

Palestinezët pretendojnë se Jerusalemi Lindor është kryeqyteti i një shteti të ardhshëm dhe statusi i tij final duhet të diskutohet në fazat e fundit të bisedimeve të paqes.

Të dielën zoti Abbas e quajti Jerusalemin “kryeqytetin e përjetshëm të popullit palestinez”.

Sovraniteti izraelit mbi Jerusalemin nuk është njohur ndërkombëtarisht dhe të gjitha vendet aktualisht mbajnë ambasadat e tyre në Tel Aviv.

Megjithatë, Presidenti Trump i ka thënë departamentit të shtetit amerikan të fillojë punën për të lëvizur ambasadën amerikane.