Pas Amerikës, Afrika e Jugut dhe Bashkimi Evropian do të ndalojnë përkohësisht vaksinimin me vaksinën Johnson & Johnson, pas raporteve të mpiksjes së rrallë të gjakut.

Gjashtë raste u zbuluan në më shumë se 6.8 milion doza të vaksinës, tha Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Johnson & Johnson ka ndaluar përhapjen e saj në BE, e cila filloi këtë javë.

FDA tha se po rekomandonte një pauzë të përkohshme.

Ai konfirmoi që një pacient vdiq nga ndërlikimet e mpiksjes së gjakut dhe një tjetër është në një gjendje kritike.

Të gjashtë rastet ishin te gratë e moshës midis 18 dhe 48 vjeç, me simptoma që shfaqeshin gjashtë deri në 13 ditë pas vaksinimit.

Duke ndjekur këshillën, të gjitha vendet federale në SHBA kanë ndaluar përdorimin e vaksinës derisa të përfundojnë hetimet e mëtejshme për sigurinë e saj. Kontraktorët shtetërorë dhe privatë pritet të ndjekin shembullin.

Johnson & Johnson është një kompani e kujdesit shëndetësor amerikan, por vaksina u krijua kryesisht nga dega e saj farmaceutike në Belgjikë, dhe njihet gjithashtu si Janssen.

Ndryshe nga vaksinat e tjera ajo jepet me një dozë dhe mund të ruhet në temperatura normale të frigoriferit, duke e bërë më të lehtë shpërndarjen në klimat më të nxehta ose në zona më të largëta.

Ndërsa shumë vende kanë porositur paraprakisht miliona doza, ajo është aprovuar vetëm në disa kombe.

Dr Anthony Fauci, këshilltari kryesor i vendit për Covid, tha se ishte shumë herët për të komentuar nëse mund të hiqej autorizimi.

Afrika e Jugut, e cila ishte vendi i parë që administroi vaksinën, gjithashtu ka ndaluar përdorimin e saj, megjithëse nuk janë raportuar raste të mpiksjes së gjakut në vend.

Organizata Botërore e Shëndetësisë i tha Reuters se po monitoronte situatën dhe po priste raporte nga rregullatorët e SHBA-së dhe Evropës, raporton BBC.