Prokuroria e Durrësit apelon lirimin e Alket Hatisë

Prokuroria e Durrësit ka apeluar vendimin e Gjykatës së Shkallës së Parë për lirimin e shtetasit Alket Hatija, i dënuar në Itali me 20 vite burg dhe i shpallur në kërkim ndërkombëtar nga autoritetet italiane. Gjykata e Durrësit vendosi një ditë më parë për lirimin e tij, ndërsa ishte arrestuar pak ditë më parë me kërkesë të drejtësisë italiane. “Vendimi i Gjykatës kam mendimin se është i padrejtës dhe në kundërshtim me aktet ligjore që rregullojnë këtë aspekt të ushtrimit të ndjekjes penale dhe marrëdhënieve ndërmjetmeve shteteve në procesin penal për arsyet e mëposhtme; Prokuroria e Përgjithshme drejtësia e Marrëdhënieve Juridiksionale me jashtë përmes shkresës nr. 768/1 datë 08.07.2017, ka përcjellë në prokurorinë pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Durrës, kërkesën për arrestimin dhe ekstradimin nga Shqipëria në Itali të shtetasit Alket Hatija”, thuhet në kërkesën e Prokurorisë. Të përditshmet “La Reppublica”, “Il fatto quotidiano”, “Il Giorno” , Agjensia Ansa etj informuan se Alket Hatija 45 vjeç është një nga bosët më të mëdhenj të trafikut të drogës nga Shqipëria drejt Italisë. Alket Hatija ishte shpallur prej vitesh person në kërkim dhe ndaj tij kishte shumë pak të dhëna. Kishte mbërritur për herë të parë në Itali në vitin 1997. Jetonte në komuën Campomarino në provincën e Campobassos në një banesë në rrugën Kennedy. Kishte punuar për pak kohë në bujqësi. Sipas mediave italiane, hetimet e policisë italiane kanë vërtetuar se nga janari i vitit 2003 deri në mars të 2004, Alket Hatija kishte trafikuar në qytetin e Milanos rreth 350 kg heroinë e 190 kg kokainë me vlerë 35-40 milionë euro. Në prill të këtij viti, Gjykata e Milanos kishte marrë ndaj tij vendimin përfundimtar duke e dënuar me 20 vjet burg për trafik ndërkombëtar droge. Sipas investigimeve, bashkëpunimi i Interpolit me Policinë shqiptare kishte mundur të identifikonte se Alket Hatija jetonte në një vilë luksoze me bunker në zonën e Beratit i rrethuar nga rojet personale të armatosura.