“Balada si paratekst në letërsinë shqipe” është libri që është promovuar në mjediset e bibliotekës “Marin Barleti”.

Ky libër është një punë kërkimore dhe studimore e autores Ermira Ymeraj e cila thotë se ka patur vështirë por me guximin për të treguar se shqiptarët kanë origjinën e tyre të letërsisë ka sjellë këtë studim krahasues ndërballkanik.Kritiku e publicist Zija Vukaj thotë se është një libër i domosdoshëm dhe me peshë në letërsi. Ky libër ka tre motivet që kanë të bëjnë me ringjalljen, flijimin dhe inçestin të cilat janë edhe tre motivet themelore të shumë mitologjive të cilat përbëjnë muret por edhe urat lidhëse mes shumë kulturave.