Komandanti Suprem i talebanëve Hibatullah Akhundzada ka dhënë mesazhin e tij të parë që kur grupi militant mori kontrollin e Afganistanit duke i thënë qeverisë së re se duhet të respektojë ligjin e Sheriatit.

Në një deklaratë të lëshuar në gjuhën angleze, ai gjithashtu u bëri thirrje përgjegjësve të mbrojnë interesat më të larta të vendit dhe të sigurojnë “paqe të qëndrueshme, prosperitet dhe zhvillim”.

Ky është mesazhi i parë i udhëheqësit suprem që kur talebanët erdhën në pushtet në vend.

Duke përmendur arsimin, ai tha se qeveria “do të ketë një detyrë të sigurojë një mjedis të shëndetshëm dhe të sigurt për shkencat fetare dhe moderne për të gjithë bashkatdhetarët brenda kuadrit të Sheriatit.”

Akhundzada, i cili ka kryesuar talebanët që nga viti 2016, është shumë sekret dhe ende nuk është parë në publik që kur Afganistani ra në duart e këtij grupi.

Ai besohet të jetë në të 60 -at dhe ka jetuar pjesën më të madhe të jetës së tij në Afganistan.

Edhe pse ai mori pjesë në rezistencën islamike kundër fushatës ushtarake sovjetike në Afganistan në vitet 1980, reputacioni i tij është më shumë i një udhëheqësi fetar sesa i një komandanti ushtarak.

Akhundzada ishte kreu i Gjykatave të Sheriatit në vitet 1990, kur talebanët morën dënime sipas ligjit të rreptë islamik – ekzekutuan publikisht vrasës dhe kurorëshkelës dhe amputuan duart dhe këmbët e hajdutëve.

Qeveria e re e Afganistanit