Ne perpjekje per te identifikuar qasjen e Diaspores shqiptare per Shqiperine dhe zhvillimet ne te, nje vit me pare qeveria nisi projektin e bashkepunimit me qendren per zhvillimit nderkombetar te Harvardit.

Nga Shtetet e Bashkuara te Amerikes, kryeministri Edi Rama lajmeroi organizimin e te parit samit te diasporas per te konsideruar opinionet, vlerësimet, gjykimet dhe paragjykimet e mundshme në Diasporë lidhur me Shqipërinë. Ketij qellimi do t’I vije ne ndihme edhe anketa me diasporën shqiptare në Amerikë.

RAMA PËR FJALIMIN NË OKB: MUNDËSI PËR TË KONSTATUAR ZHVILLIMIN

Gjate vizites ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes, kryeministri Rama mbajti fjalen e tij ne Asamblene e Pergjithme te OKB, e dyta brenda dy vitesh, fjalim te cilin Rama e cilesoi si një mundësi për të konstatuar evoluimin që roli i Shqipërisë dhe politika jonë e jashtme kanë sjellë në imazhin e vendit tone.

Ne Samitin e OKB eshte diskutuar edhe per Kartës Globale, e cila sipas kryeministrit Rama do te nise duke përfshirë në kurikulën e sistemit arsimor një kartë vlerash, një kartë ku të gjithë fëmijët edhe më të rinjtë të njihen me domosdoshmërinë dhe të kuptojnë domosdoshmërinë e respekti të fesë së tjetrit, të identitetit të tjetrit, të ngjyrës së tjetrit të historisë së.