Pesë ekspertë të thirrur nga gjykata për gjyqin kundër Fatmir Mediut do t’ju përgjigjen gjatë ditës pyetjeve të mbrojtjes për aktekspertimin ekonomiko financiar. Gjatë seancës gjyqësore që po zhvillohet në GJKKO, ish -ministri ka pyetur ekspertët se cila është përgjegjësia e tij.

Pjesë nga debati në seancë

Fatmir Mediu: A mund te na thoni se në këtë akt ekspertimi ekonomiko-financiar, cilat janë përgjegjësitë e ministrit? Kush është dëmi ekonomik nga urdhrat e ministrit? Çfarë ka bërë ministri që ka sjelle dëm ekonomik, me urdhrat, aktet, shënimet…? Ku është përgjegjësia e ministrit në këtë akt ekspertimi? Çfarë dëmi financiar i ka shkaktuar buxhetit të shtetit? Besoj e kanë dijeninë e aktit.

Klodian Braho: Ne do kërkojmë që pyetjet të ishin konkretisht pyetje-përgjigje që janë në aktin e ekspertimit. Pyetja duhet të jete me specifike (në faqen kaq, pyes për këtë).

Mediu: Ne këtu nuk bëjmë pyetjen e prokurorit. Ju duhet të na kishit thënë kush janë përgjegjësitë e ministrit? Ju nuk e keni bërë në asnjë nga aktet e deri tanishme. Unë duhet te di ku është përcaktuar përgjegjësia ime.

Ekspertët: Nuk mund te flasim, na ndihmoni. Në një seancë tjetër na janë bërë 200 pyetje dhe ne kemi operuar në të njëjtën mënyrë. Ne nuk po vëmë kusht për pyetjen, por duhet të na jepet mundësua, që në një material 100 faqe të gjejmë sqarimin. E kemi të vështirë, materiali është shume voluminoz. Nuk mund të flasim secili, e kemi të vështirë.

Mediu: Unë po kërkoj në mënyrë shumë korrekte, kërkoj te di ku janë përgjegjësitë e ministrit për dëmin financiar? Ju jeni thirrur në cilësinë e ekspertit ekonomiku-financiar, në pyetjet që ka bërë prokuroria, ka pyetje te karakterit ligjor. I jeni përgjigjur ju këtyre pyetjeve, apo i keni refuzuar? Cilësinë e përgjigjes e ka prokurori. Prokuroria ju ka kërkuar nëse aktet de facto të vëna në dispozicion të Ministrise së Mbrojtjes janë të rregullta , te plota… kjo pyetje është brenda sferës suaj të ekspertizës? Është pyetja e parë, faqja e parë. Kush konsiderohet de facto dhe kush konsiderohet de jure?

Ekspertët: Nuk mund të përgjigjemi kështu. Përgjigja është shkruar ne faqen 1 deri në faqen 2. (E lexon përgjigjen).

Henrik Ligori: Nuk mund të na lexoni përgjigjen. Pyetja është konkrete. Me këtë akt ekspertim janë dënuar 20 vetë, ata duhet të dijne përmendësh këtë akt. Ky është idiotizim i mbrojtjes.

Mediu: Ju keni përmendur disa akte qe janë nevojë për pyetje të tjera.

Artikulli paraprakMES FRESKISË DHE BUKURIVE SEKRETE TË THETHIT
Artikulli tjetërPAS NJË ORE NË SPAK, PJERIN NDREU DEL NGA PROKURORIA E POSAÇME: PO HETOHEM PËR SHPËRDORIM DETYRE, ËSHTË PROCES POLITIK…