Shtetet e Bashkuara kanë miratuar vaksinën Pfizer për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, duke i hapur rrugën miliona të rinjve amerikanë që të vaksinohen.

Vendimi i Drejtoreshës së Qendrave të Kontrollit dhe Parandalimit të Sëmundjeve (CDC) Rochelle Wolensky vjen pas shqyrtimit të kujdesshëm nga rregullatorët amerikanë të barnave.

Shtetet e Bashkuara tashmë po japin vaksinën për ata të moshës 12 vjeç e lart. Ky miratim prek rreth 28 milionë fëmijë amerikanë.

Zyrtarët e FDA-së përcaktuan se vaksina ishte rreth 91% efektive në parandalimin e Covid-it tek fëmijët e vegjël dhe se përgjigja e tyre imune ishte e krahasueshme me atë të parë tek njerëzit e moshës 16 deri në 25 vjeç. Studiuesit nuk gjetën efekte anësore serioze.

Fëmijëve të moshës pesë deri në 11 vjeç u jepet një goditje me një të tretën e dozës që u jepet të rriturve, duke krijuar një sfidë të re logjistike për furnizuesit e barnave dhe mjekët. Përdoren gjithashtu gjilpëra më të vogla dhe kërkohet një goditje e dytë tre javë pas të parës.