Shtetet e Bashkuara njoftuan të mërkurën një marrëveshje me Pfizer dhe BioNTech për 105 milionë doza të vaksinës Covid për amerikanët këtë vjeshtë.

Kontrata prej 3.2 miliardë dollarësh, e nënshkruar midis kompanive dhe departamenteve të shëndetësisë dhe mbrojtjes në SHBA, përfshin vaksina për foshnjat, fëmijët e vegjël, adoleshentët dhe të rriturit dhe mund të përfshijë vaksina specifike të Omicron.

Dorëzimi do të fillojë në fund të verës dhe do të vazhdojë në tremujorin e katërt, thanë kompanitë. Kontrata i jep SHBA-së mundësinë për të blerë deri në 300 milionë doza.

“Administrata Biden-Harris është e përkushtuar të bëjë gjithçka që mundemi për të vazhduar t’i bëjmë vaksinat pa pagesë dhe gjerësisht të disponueshme për amerikanët – dhe ky është një hap i parë i rëndësishëm për të na përgatitur për vjeshtën,” tha Sekretari i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, Xavier Becerra në një deklaratë.

Administrata e Presidentit Joe Biden i ka kërkuar Kongresit 23.5 miliardë dollarë fonde shtesë për Covid-in, por një projekt-ligj ende nuk është miratuar.

Si rezultat, qeveria federale “u detyrua të rialokojë 10 miliardë dollarë në fondet ekzistuese, duke tërhequr miliarda dollarë nga përpjekjet për përgjigjen ndaj Covid-19”, thuhet në deklaratë, me vaksinat e reja të siguruara përmes këtij rialokimi.

Zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë kanë thënë më parë se pa fonde të reja, vaksinat e ardhshme mund të jepen falas vetëm për ata që janë në rrezik më të lartë.