Një çast, një shkrepje, një sekondë që rrëfen një kohë, një histori, një vend. Një gjuhë e heshtur por e fuqishme, na rrëfen Shqipërinë e fund shekullit të 19-të dhe vitet e para të shekullit të 20-të. Shqipëria e pare me sytë e pionierëve të fotografisë vendas Pjetro Marubi, Kel Kodhel-Marubi dhe Gegë Kodhel Marubi.

Drejtori i fototekës Marubi, Luçian Bedeni, në një interviste për mediat është shprehur se fondi i kësaj fototeke tashme është edhe pranë kinematografisë. Një bashkëpunim i frytshëm, me një regjisor shkodran, dhe me një prodhim shkodran, qe vjen ne tre seri, dhe qe na sjell një Shqipëri ndryshe të viteve të kaluara.