Momente shumë të rëndësishme historike të vendit tonë vazhdojnë të jenë në errësirë dhe të debatueshme në qarqet intelektuale.

Ky është dom Anton Kodrari i cili prej vitesh i është përkushtuar një pune kërkimore sa historike po aq dhe shkencore duke mbledhur një sërë letërkëmbimesh të elitës intelektuale të kombit si Martin Camajt, Ernest Koloqi, Karl Gurakuqi, Fan Noli, Arshi Pipa të cilat hedhin dritë për herë të parë mbi shumë të pathëna

Dom Anton Kodrari në një analizë krahasuese sjell ndryshimet mes letërkëmbimeve dhe asaj se cfarë është mesuar në tekstet e historisë duke i dhënë kështu vlera të patjetërsueshme fakteve reale të pejsazhit historik të kohës.

Ndërkohë mjaft intererseane është një letërkëmbim i Karl Gurakuqit drejtuar Mustafa Krujës