Shqiponja , simboli i trojeve tona ka qene ne fokus te nje dokumentari francez. Në Shqipëri, zogjtë grabitqarë vdesin ngadalë” ishte dokumetarit i cili trajtonte rrezikun qe i shkaktohet shqiponjes nga vete dora e njeriut. Tonin Maçaj eshte specialist ne studimin e biodiversitetit dhe pranon se pikerisht ne shqiperi, shiponjat kane status te rrezikuar, po ne bjeshket e veriut ka vende te posacme per foleizimin e tyre.

 Ajo cka ka ndikuar me shume per reduktimim e deritanishem te shqiponjes se malit eshte faktori njeri.Nese nuk mbrohet habitat ii tyre, shqiponja do mbetet vetëm në flamur. Kjo pasi shqiponjat në Shqipëri, në vendin ku ato janë simbol, po shkojnë drejt zhdukjes.