I shkruar rreth 80 vjet më parë në formën e një ditari të vajzës shqiptare që nuk gëzon të drejtën për të vendosur për fatin e saj, “Sikur t’isha djalë”, vazhdon të mbetet aktual edhe në ditët e sotme.

Me autor Haki Skermilli ,eshte nje nga librat me te njohur te letersise Shqiptare, I konsideruar si nje liber mjaft I guximshem kur u botua dhe qe zgjoi kureshtjen e te gjitheve per nga permbajtja ka qenë revolucionar, sepse vetëm gjatë viteve të 30-ta dhe 50-ta të shekullit të kaluar, është ribotuar vetem 13 herë. Disa nga anetaret e Qendra Genesis, u mblodhen se bashku per te treguar impresionet, kritikat dhe kohen kur e kane lexuar kete liber. “Sikur te isha djale”, per te gjthe te pranishmit ishte nje liber mjaft interesant, edhe pse nuk mund te quhet nje liber feminist sic edhe e kane percaktuar me pare, por thjeshte nje liber revolucionar per kohen. “Sikur te isha djale” eshte nje nga librat me te njohur te letersise Shqiptare ku rradhitet edhe si nje nga librat me te lexuar nga grupmosha te ndryshme.