Të paktën 33,500 vdekje në vit në të gjithë botën mund ti atribuohen ndotjes së ajrit nga zjarret në pyje, sipas një studimi të ri shkencor ndërkombëtar.

Studimi vlerëson se edhe ekspozimi afatshkurtër i njerëzve ndaj grimcave të vogla që hyjnë në mushkëri dhe në gjak rrisin rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e mushkërive , kardiovaskulare dhe shkaqe të tjera.

Grimcat nga zjarret pyjore janë zakonisht më të vogla dhe më toksike se ato nga zjarret urbane.

Studiuesit, të udhëhequr nga Yuming Guo i Shkollës së Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Parandaluese në Universitetin Melbourne të Australisë, e botuan letrën në revistën mjekësore The Lancet Planetary Health.

Të dhënat e analizuara për 65.5 milionë vdekje në 749 qytete në 43 vende. 0.55% e vdekjeve kardiovaskulare dhe 0.64% të vdekjeve të lidhura me sëmundjet e mushkërive, mund të lidhen me ndikimin e drejtpërdrejtë të mikro -grimcave nga zjarret.

Në krahasim, vdekjet që lidhen me valët e nxehtësisë vlerësohet se përbëjnë 0.91% të gjitha vdekjeve në të gjithë botën.

Guatemala ka përqindjen më të madh të vdekjeve vjetore që lidhen me ndotjen e ajrit nga zjarret (3.04%), e ndjekur nga Tajlanda (2.32%), Paraguaj (2.09%), Meksikë (1, 72%) dhe Peru (1,61%). Në Greqi përqindja përkatëse u vlerësua në 0.33%, ashtu si në Kanada, ndërsa në SHBA në 0.26%dhe në Britani vetëm 0.09%.

“Ndotja e tymit nga zjarret mund të përhapet deri në 1.000 km dhe rreziku i zjarreve parashikohet të rritet me përkeqësimin e ndryshimeve klimatike,” tha Guo. Ai vlerësoi se fëmijët dhe të moshuarit janë më të prekur nga efektet e zjarreve në shëndet.