Më parë konceptohej si një çrregullim surreal, së cilës njerëzit nuk i kushtonin rëndësi, ndërsa sot është një nga çrregullimet mendore më e kudo gjendur tek njerëzit. Bëhet fjalë për depresionin, i cili mund të përkufizohet si një çrregullim i shëndetit mendor që ndikon negativisht në mënyrën se si një person ndihet, mendon dhe vepron. Sipas disa studimeve më të fundit nga Global Health Data Exchange, organizata bën me dije se 251-310 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga depresioni. Pavarësisht, dendësisë relativisht të lartë të njerëzve që mund të preken nga depresioni, ai është gjithashtu, për fat të mirë është i trajtueshëm.

Sipas një studimi të Barrës Globale të Sëmundjeve, në krye të listës me vendet më depresive është Grenlanda me 6.61 për qind, pasuar nga Greqia 6.52, Spanja 6.04, Portugalia 5.88, Palestina dhe Tunizia me nga 5.75 secila, Bahrejni 5.52, Maroku 5.49, Irani 5.48 dhe Lituania me 5.42 për qind. Ndër vendet me më së paku depresion janë Singapori 2.45 për qind, Timori Lindor 2.41 për qind, Peru 2.36, Mjanmari 2.28 dhe vendi me më së paku depresion është Brunei, shtet në Azi, me 1.83 për qind. Shqipëria ndërkaq renditet e 162-ta me 3.05 për qind, derisa Kosova nuk është e përfshirë në listë. Ndryshe, simptomat e depresionit mund të variojnë nga të lehta në të rënda dhe përfshijnë si më poshtë: një ndjenjë e vazhdueshme trishtimi, humbja e interesit për aktivitetet e shijuara dikur, ndryshimet në oreks – humbje ose shtim në peshë, probleme me gjumin etj.

Faktorët e rrezikut për depresion përfshijnë: biokiminë (dallimet në kimikatet në tru), gjenetikë (depresioni mund të jetë i trashëguar), personaliteti (ata që janë përgjithësisht pesimistë ose kanë vetëvlerësim të ulët kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion) dhe mjedisin (ata që janë të ekspozuar ndaj dhunës, abuzimit, neglizhencës ose varfërisë kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion). Depresioni prek rreth 1 në 15 të rritur në çdo vit të caktuar dhe 1 në 6 njerëz do të përjetojnë depresion në një moment të jetës së tyre. Një studim “Our Ëorld In Data” vlerëson se rreth 3.4% (2-6% kur përfshihet marzha e gabimit) e popullsisë globale ka depresion. Bëhet fjalë për rreth 264 milionë njerëz në mbarë botën.

Artikulli paraprakEMIGRANTËT TË TREGOJNË ADRESAT! LIGJI QË I DETYRON NËSE DUAN TË MARRIN SHËRBIME NGA E-ALBANIA
Artikulli tjetërSULMI TERRORIST ME 7 TË PLAGOSUR NË JERUSALEM, HAMASI MERR PËRGJEGJËSINË PËR TË SHTËNAT