Një stuhi diellore pritet të përplaset sot në fushën magnetike të Tokës, por nuk ka vend për panik. Ja çfarë duhet të dini.

Nesër, një nxjerrje masive koronale “me lëvizje të ngadaltë” (CME) do të godasë Tokën, thanë ekspertët nga Space Weather.

“CME u hodh në hapësirë nga një filament i paqëndrueshëm magnetizmi, i cili shpërtheu më 15 korrik,” raportoi SpaceWeather.

Filamentet diellore janë re të gazit të jonizuar mbi sipërfaqen diellore që ndodhen midis rajoneve magnetike me polaritet të kundërt, sipas Space Weather Live.Space weather parashikon që ky shpërthim diellor mund të çojë në një stuhi gjeomagnetike të klasës G1.

Çfarë janë stuhitë diellore dhe CME?

Një flakë diellore është një shpërthim i rrezatimit intensiv me energji të lartë nga sipërfaqja e diellit. Një CME është një lloj ndezjeje diellore.

Kur flakët diellore godasin fushën magnetike të Tokës, ato quhen ‘stuhi diellore’.Kjo dukuri më pas mund të çojë në stuhi gjeomagnetike, raporton The Sun.

Përdoruesit amatorë të radios dhe GPS presin ndërprerje të sinjalit gjatë natës tha Dr Tamitha Skov, duke shtuar se aurora mund të jetë e dukshme në disa rajone të Tokës.