Në Suedi, është zbuluar një Coronavirus i ri që është përhapur në mesin e një specie brejtësish shumë të zakonshme në të gjithë Evropën, volat e kuqërremta.

I quajtur virus Grimso, nga emri i vendndodhjes në perëndim të Stokholmit ku u gjet, ende nuk dihet rreziku i mundshëm për njerëzit, por studiuesit e udhëhequr nga Universiteti suedez i Uppsala-s bëjnë thirrje për forcimin e mbikëqyrjes së viruseve të bartura nga kafshët e egra sidomos tek ato kafshë që jetojnë më afër me njerëzit. Rezultatet e studimit u publikuan në revistën Viruses.

Volat janë ndër brejtësit më të zakonshëm në Evropë. Përveç kësaj, ata janë të njohur si bartës të virusit Puumala, i cili shkakton ethe hemorragjike të njohur si nefropati epidemike te njerëzit.

Kur kërkojnë strehim nga kushtet e pafavorshme të motit, shpesh e gjejnë atë në ndërtesa të krijuara nga njeriu dhe kjo mund të rrisë rrezikun e kontaktit të ngushtë dhe kalimin e sëmundjeve nga këto kafshë te njerëzit.

Studiuesit e udhëhequr nga Anishia Wasberg, midis 2015 dhe 2017, ekzaminuan 450 vola të kuqërremta nga zona Grimso, duke i testuar dhe për Coronaviruse: 3.4% e kampionit priti një Betacoronavirus të ri, një lloj të cilit i përket edhe Sars-CoV -2 dhe që shpesh qarkullon te brejtësit dhe lakuriqët e natës.

Gjatë tre viteve, autorët e studimit zbuluan gjithashtu disa fraksione virale të virusit Grimso dhe koronaviruse të tjera të lidhura ngushtë me to, të cilët u gjetën tek kërpudhat nga pjesë të tjera të Evropës, si Franca, Gjermania dhe Polonia.

Kjo sugjeron që këto krijesa janë rezervuarë natyralë për sëmundjet dhe se virusi përshtatet lehtësisht me habitatet e reja.

Artikulli paraprak“KAMBANË ALARMI”! THATËSIRAT NË SHBA RRISIN SHQETËSIMIN PËR FURNIZIMIN ME UJË, PËRKEQËSOHET SITUATA NGA NDRYSHIMET KLIMATIKE
Artikulli tjetërDHIMBJA E QAFËS GJATË NATËS, SI TA EVITONI FARE LEHTË