Departamenti i Thesarit ka reaguar sot në lidhje me sulmin kibernetik të ndërmarrë nga Irani ndaj Shqipërisë.

Sipas Departamentit të Thesarit, nuk do të lejohet asnjë sulm agresiv ndaj SHBA apo aleatëve të saj.

Sa i përket sanksioneve, ato përfshijnë bllokimin e pronave të zyrtarëve dhe ministrive të mbajtura përgjegjëse.

Si pasojë e sulmit nga Irani, për disa ditë dolën jashtë shërbimit e-Albania dhe një sërë shërbimesh të cilat ofroheshin on-line për qytetarët.

Kujtojmë se Shqipëria ndërpreu marrëdhëniet me Teheranin dhe ambasada e tyre u mbyll, teksa SHBA është rreshtuar krah këtij vendimi.

Njoftimi:
Sot, Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA-së për Kontrollin e Pasurive (OFAC) shpall Ministrinë e Inteligjencës dhe Sigurisë së Iranit (MOIS) dhe Ministrin e tij të Inteligjencës fajtor për përfshirje në aktivitete të aktivizuara kibernetike kundër Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj.

Të paktën që nga viti 2007, MOIS dhe punonjësit e sektorit kibernetik, kanë kryer operacione keqdashëse kibernetike që synojnë një sërë organizatash qeveritare dhe të sektorit privat në mbarë botën dhe në sektorë të ndryshëm të infrastrukturës kritike. Në korrik 2022, personat të cilët kanë ndërmarrë të tilla sulme dhe që vlerësohen se janë të sponsorizuar nga Qeveria e Iranit dhe MOIS, ndërhynë në sistemet kompjuterike të qeverisë shqiptare, duke e detyruar qeverinë të pezullojë shërbimet publike online për qytetarët e saj.

“Sulmi kibernetik i Iranit kundër Shqipërisë shpërfill normat e sjelljes së përgjegjshme të shtetit në kohë paqeje në hapësirën kibernetike, e cila përfshin mos dëmtimin e infrastrukturës kritike që ofron shërbime për publikun. Ne nuk do të tolerojmë aktivitetet kibernetike gjithnjë e më agresive të Iranit që synojnë Shtetet e Bashkuara ose aleatët dhe partnerët tanë”, tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson.

Veprimi i sotëm po ndërmerret në zbatim të Urdhrit Ekzekutiv 13694, i ndryshuar, i cili synon ata që përfshihen në aktivitete keqdashëse kibernetike. MOIS ishte evidentuar edhe më parë në përputhje me Urdhrat Ekzekutiv 13224, 13472 dhe 13553 për mbështetjen e saj ndaj grupeve të shumta terroriste dhe të qenit përgjegjës ose bashkëpunëtor në kryerjen e shkeljeve të rënda të të drejtave të njeriut kundër popullit iranian.

Ministria e Inteligjencës dhe Sigurisë së Iranit dhe kërcënimet kibernetike

MOIS, nën udhëheqjen e Esmail Khatib, drejton disa rrjete të kërcënimeve kibernetike të përfshirë në spiunazh kibernetik dhe sulme ransomware në mbështetje të qëllimeve politike të Iranit. Përveç kryerjes së aktivitetit kibernetik keqdashës që prekte faqet e internetit të qeverisë shqiptare, aktorët kibernetikë të MOIS ishin gjithashtu përgjegjës për rrjedhjen e dokumenteve dhe informacioneve personale të lidhura me qytetarët shqiptarë.

Në fillim të këtij viti, Shtetet e Bashkuara identifikuan një grup personash të njohur si MuddyWater, në varësi të MOIS, që ka kryer fushata të gjera kibernetike në mbështetje të objektivave të organizatës që rreth vitit 2018.

Pjesëtarët e MuddyWater janë të njohur për shfrytëzimin e dobësive të raportuara publikisht për të fituar akses në të dhënat e ndjeshme në sistemet e objektivave. Kohët e fundit në nëntor 2021, MuddyWater u vlerësua se ishte i përfshirë në një fushatë kibernetike që synonte entitetet e qeverisë turke dhe dërgonte dokumente që përmbajnë malware me gjasë përmes emaileve për të fituar akses në sistemet e objektivave.

APT39, të cilin OFAC vlerëson se është në pronësi ose kontroll të MOIS , është një tjetër grup spiunazhi kibernetik që Irani ka përdorur për të çuar përpara objektivat e tij keqdashës. APT39 është përfshirë në vjedhje me bazë të gjerë të informacionit personal identifikues, ndoshta për të mbështetur operacionet e mbikëqyrjes që mundësojnë abuzimet e të drejtave të njeriut në Iran.

Njëkohësisht me përcaktimin amerikan të APT39 dhe kompaninë e përparme të qeverisë së Iranit Rana Intelligence Computing Company, Byroja Federale e Hetimit(FBI) ekspozoi fushatën e gjatë disavjeçare të malware të MOIS që synonte dhe monitoronte qytetarët, disidentët dhe gazetarët iranianë, si dhe një mori organizatash të huaja që përfshinin të paktën 15 kompani amerikane.

MOIS caktohet sot përgjegjës, ose bashkëpunëtor i drejtpërdrejt ose indirekt, në aktivite kibernetikë që ka kontribuar materialisht në një kërcënim të rëndësishëm ndaj sigurinë kombëtare të Shteteve të Bashkuara.

Ministri Esmail Khatib caktohet sot se ka vepruar në emër të MOIS.

Sanksionet

Si rezultat i përcaktimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat e objektivave të përcaktuar që i nënshtrohen juridiksionit të SHBA-së janë të bllokuara dhe personave amerikanë në përgjithësi u ndalohet të angazhohen në transaksione me ta. Për më tepër, çdo subjekt që zotërohet 50 për qind ose më shumë nga një ose më shumë persona të lartpërmendur, janë gjithashtu të bllokuara.

Të gjitha transaksionet nga personat amerikanë që përfshijnë ndonjë pronë ose interes pronësie të personave të caktuar më lart bllokohen, përveç rastit kur autorizohen nga një licencë e përgjithshme ose specifike e lëshuar nga OFAC. Këto ndalime përfshijnë dhënien e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga, për, ose në dobi të çdo personi të bllokuar dhe marrjen e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga çdo person i tillë.

Çdo institucion financiar i huaj që me vetëdije kryen ose lehtëson një transaksion të rëndësishëm për ose në emër të personave të caktuar më lart, mund t’i nënshtrohet sanksioneve.

Fuqia dhe integriteti i sanksioneve të OFAC rrjedhin jo vetëm nga aftësia për të caktuar dhe shtuar persona në Listën SDN, por edhe nga gatishmëria e saj për të hequr persona nga Lista SDN në përputhje me ligjin. Qëllimi përfundimtar i sanksioneve nuk është ndëshkimi, por sjellja e një ndryshimi pozitiv në sjellje.

Artikulli paraprakZYRTARE NGA BORDI I TRANSPARENCËS, JA SA DO TË TREGTOHET MIELLI DHE SHEQERI
Artikulli tjetër“PREHU NË PAQE MBRETËRESHË”, USHTARËT UKRAINAS SHKRUAJNË NË RAKETA MESAZHE NGUSHËLLUESE PËR ELISABETH II PARA SE TË GJUAJNË RUSËT