Turqit do të bëhen pjesë të sondazheve për zgjedhjet parlamentare për herë të dytë në këto 5 muaj. Partia AK, e presidentit Rexhep Tajip Erdogan, dështoi të merrte mazhorancën në sondazhet e qershorit.

Përpjekjet për të formuar një qeveri koalicioni kanë dështuar prej kohësh. Sigura është çështja kryesore në zgjedhjet pas disa javësh dhune që kanë përfshirë militantët kurdë dhe sulme me bombë, përgjegjëse për të cilat ka qenë grupi i Shtetit Islamik. Erdogan ka premtuar një rikthim të stabilitetit nëse partia e tij fiton mazhorancën. “Këto zgjedhje do të bëhen për të rikthyer stabilitetin dhe besimin,” tha ai pas lutjeve në një xhami të re në Stamboll ditën e diel (31 tetor). Ai u betua se do ta respektonte rezultatin. Por kundërshtarët e tij paralajmërojnë se një fitore absolute e Erdogan do të rrisë tendencat e tij gjithnjë e më autoritare të tij.