Anija e parë e ngarkuar me grurë u largua nga porti ukrainas i Odessa .

Nga porti i Odessas u nis sot në mëngjes ngarkesa e parë e grurit ukrainas, në përputhje me kushtet e marrëveshjes ndërkombëtare me Rusinë e nënshkruar në Stamboll.

Kështu ka bërë të ditur Ministria e Mbrojtjes së Turqisë. “Anija Razoni është nisur nga porti i Odesës për në portin e Tripolit në Liban. Pritet në 2 gusht në Stamboll. Ajo do të vazhdojë udhëtimin për në destinacionin e saj pas inspektimeve që do të kryhen në Stamboll”, shtoi ministria.

Pas negociatave të ngadalta dhe një marrëveshjeje të lodhshme të nënshkruar më shumë se një javë më parë, Turqia njofton se karvani i parë ukrainas i grurit, i përbërë nga 16 anije, do të lundrojë nga 3 portet e Odessa, Chornomorsk dhe Pivdenny duke zhbllokuar një krizë që po krijonte një emergjencë globale.

Është drejtpërdrejt zëdhënësi i presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan, i cili ka kryer një ndërmjetësim të suksesshëm me OKB-në mes Rusisë dhe Ukrainës, për të zbuluar detajet e planit: përgatitjet kanë përfunduar në qendrën e përbashkët koordinuese në Stamboll dhe kanë përfunduar ngarkimi. anijet, varkat do të nisen dhe duhet të arrijnë në ujërat territoriale turke më 2 gusht.

Anijet që nuk japin informacion transparent portual dhe çaktivizojnë sinjalin e lëvizjes nuk do të mund të hyjnë në ujërat territoriale turke. Pasi në Stamboll, ngarkesat do të inspektohen dhe më pas do të nisen për në Somali në një udhëtim që mund të zgjasë deri në një muaj e gjysmë.