On 25 December 2015 in Aleppo in the Syrian Arab Republic, (left) Esraa, 4, and (right) her brother Waleed, 3, sit on the ground near a shelter for internally displaced persons. 14 March 2016 - An estimated 3.7 million Syrian children ñ 1 in 3 of all Syrian children - have been born since the conflict began five years ago, their lives shaped by violence, fear and displacement, according to a UNICEF report. This figure includes 306,000 children born as refugees since 2011. In total, UNICEF estimates that some 8.4 million children - more than 80 per cent of Syriaís child population - are now affected by the conflict, either inside the country or as refugees in neighbouring countries. ìIn Syria, violence has become commonplace, reaching homes, schools, hospitals, clinics, parks, playgrounds and places of worship,î said Dr. Peter Salama, UNICEFís Regional Director for the Middle East and North Africa. ìNearly 7 million children live in poverty, making their childhood one of loss and deprivation.î According to ìNo Place for Childrenî, UNICEF verified nearly 1,500 grave violations against children in 2015. More than 60 per cent of these violations were instances of killing and maiming as a result of explosive weapons used in populated areas. More than one-third of these children were killed while in school or on their way to or from school. In Syriaís neighbouring countries, the number of refugees is nearly 10 times higher today than in 2012. Half of all refugees are children. More than 15,000 unaccompanied and separated children have crossed Syriaís borders. ìFive years into the war, millions of children have grown up too fast and way ahead of their time,î Salama said. ìAs the war continues, children are fighting an adult war, they are continuing to drop out of school, and many are forced into labour, while girls are marrying early.î In the earlier years of the conflict, most of the children recruited by armed forces and groups were

Dhjetë milionë fëmijë në Afganistan kanë nevojë të madhe për ndihmë humanitare, paralajmëron UNICEF në Afganistan ndërsa Programi Botëror i Ushqimit i OKB -së kërkon 200 milionë dollarë ndihmë ushqimore.

Sipas UNICEF fëmijët në Afganistan tashmë mbijetojnë nga ndihma humanitare dhe rreth një milion pritet të vuajnë nga kequshqyerja kërcënuese për jetën këtë vit,

David Beasley, drejtor ekzekutiv i WFP tha se 14 milion njerëz, një e treta e popullsisë afgane, përballen me pasiguri ushqimore për shkak të thatësirës disa vjeçare, konfliktit, përkeqësimit ekonomik, të përzier me COVID.

Banka Botërore ka pezulluar ndihmën për Afganistanin, duke ngrirë qindra miliona fonde. Ajo ka siguruar 5.3 miliardë dollarë që nga viti 2002 dhe ka 27 projekte atje. Javën e kaluar, FMN -ja bllokoi shpërndarjen e pagesave.

Ndërkohë, SHBA dhe aleatët e saj perëndimorë po shtojnë përpjekjet për evakuim pasi Presidenti amerikan Biden i përmbahet afatit të 31 gushtit për të tërhequr trupat nga Afganistani.

Më shumë se 70,000 njerëz, të huaj dhe afganë, janë evakuuar që nga 14 gushti, një ditë para se talebanët të hynin në Kabul.