Vdes presidentja e Komitetit Nobel të Paqes

Presidentja e Komitetit Nobel që akordon çdo vit çmimin e paqes, Kaci Kullmann Five vdiq dje në moshën 65 vjeçare, njoftoi sot komiteti. Kullmann Five ishte e prekur që nga viti 2014 nga sëmundja e kancerit të gjirit. Lindur në vitin 1951 në Oslo, ka mbajtur postin e deputetesh nga viti (1981-97), lidere e partisë konsevatore (1991-94) dhe ministre (1989-90) përpara se të niste karrierën në sektorin privat. Ajo hyri për jetë të parë në komitetin Nobel në 2003. Ajo pasoi në marsin e 2015 në presidencën e komitetit ish-kryministrin Thorbjørn Jagland dhe u përzgjodh nga revista “Forbes” si një prej grave më me influencë në botë. Pas disa zgjedhjeve kontroverse nën periudhën Jagland (Barack Obama në 2009, Bashkimi Evropian në 2012), komiteti Nobel i kryesuar nga Kullmann Five akordoi në formë mirënjofje dy procese paqeje të brishta por mjaft aktuale. Tranzicioni demokratik në Tunizi dhe ç’armatosja e guerilasve marksistë në Kolumbi.