Një pjesë e kërmijve gjigantë të tokës afrikane janë shfaqur papritur në bregun e Gjirit të Floridës, thonë zyrtarët lokalë.

Jo vetëm që kafshët kërcënojnë të shkatërrojnë një gamë të gjerë bimësh dhe pemësh, por ato paraqesin rrezikun e transmetimit të një lloji të rrallë të meningjitit te njerëzit.

Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, kërmilli vendas në Afrikën Lindore, është një nga më dëmtuesit në botë, duke ngrënë të paktën 500 lloje të ndryshme bimësh, lëvore pemësh, madje edhe bojë dhe llaç në shtëpi.

Pushtimi mund të jetë shkatërrues për bujqësinë dhe zonat natyrore të Floridës, pasi kërmijtë shkaktojnë dëme të mëdha në mjediset tropikale dhe subtropikale.

Ata janë renditur si një nga 100 speciet më të mira pushtuese në botë.

Gastropodi, guaska e të cilit mund të rritet në madhësinë e një grushti njeriu, gjithashtu shpesh mbart një parazit të njohur si “krimb i mushkërive të miut” që mund të transmetojë një lloj meningjiti. Simptomat e sëmundjes përfshijnë dhimbje muskulore, dhimbje koke, qafë të fortë, ethe dhe të vjella.

Mos i hani ato!

Autoritetet theksojnë rëndësinë e mos prekjes apo gëlltitjes së kërmillit për të parandaluar infeksionet.

“Më e rëndësishmja, mos i hani ato. Ky nuk është një kërmill për t’u vendosur mbi gjalpë, vaj dhe hudhër. Kjo nuk është diçka që dëshironi ta prekni apo ta hani,” tha Komisionerja e Departamentit të Bujqësisë në Florida, Nikki Fried.