Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës, NASA ka “zhdukur” të gjithë dyshimet e skeptikëve, duke publikuar një pamje mahnitëse në pjesën më të thellë të galaktikës sonë, e njohur si “Rruga e Qumështit”.

Pamjet mund të ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë sferën kaotike të thelbit galaktik, shtëpia e një vrime të zezë super titanike. Imazhet u siguruan nga SOFIA, një teleskop ajri me fuqi të lartë i fiksuar në një Boeing 747 të modifikuar, i cili hodhi shikimin e tij infra të ku, 600 vjet dritë larg në Rrugën e Qumështit.

Kombinimi i të dhënave të SOFIA me atë të teleskopëve të tjerë prodhoi një imazh të shkëlqyeshëm të qendrës sonë të galaktikës.

“Është e jashtëzakonshme të shohësh qendrën tonë galaktike në detaje që nuk kemi parë kurrë më parë,” tha James Radomski, një shkencëtar që punon në projektin SOPHIA në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s në Kaliforni.

Në këto pamje, shihet një grumbull yjesh që digjen dhe që shndërrisin një milion herë më shumë se Dielli i Tokës.

Fotografia e pamjes mund të ndihmojë studiuesit të kuptojnë se çfarë po mban lart formimin e yllit në rajonin e largët. Megjithëse të pasura me gaz, pluhur dhe mbeturina të tjera hapësinore, shkencëtarët kanë zbuluar një mungesë marramendëse të yjeve masivë pranë qendrës galaktike, rreth 10 herë më pak nga sa pritej.

“Të kuptuarit se si ndodh lindja masive e yjeve në qendër të galaktikës sonë, na jep informacione që mund të na ndihmojnë të mësojmë për galaktikat e tjera, më të largëta,” tha Matthew Hankins, hetuesi kryesor i projektit dhe një studiues pasdoktoral në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni.