Studiuesit që punojnë në Izrael kanë identifikuar një lloj të panjohur më parë të njeriut antik që jetonte krahas specieve tona më shumë se 100,000 vjet më parë.

Ata besojnë se mbetjet e zbuluara afër qytetit të Ramlës përfaqësojnë një nga “të mbijetuarit e fundit” të një grupi njerëzor shumë të lashtë.

Gjetjet përbëhen nga një kafkë dhe nofullë e pjesshme nga një individ i cili jetoi midis 140,000 dhe 120,000 vjet më parë.

Detajet janë botuar në revistën Science.

Anëtarët e ekipit mendojnë se individi rrjedh nga një specie e mëparshme që mund të jetë përhapur nga rajoni qindra mijëra vjet më parë dhe të krijojë Neandertalët në Evropë dhe ekuivalentët e tyre në Azi.

Shkencëtarët e kanë quajtur emrin e prejardhjes së sapo zbuluar ” lloji Nesher Ramla Homo “.

Dr Hila May i Universitetit të Tel Avivit tha se zbulimi riformon historinë e evolucionit njerëzor, veçanërisht ato të Neandertalëve. Tabloja e përgjithshme e evolucionit të Neandertalit në të kaluarën ishte lidhur ngushtë me Evropën.

“Gjithçka filloi në Izrael. Ne sugjerojmë që një grup lokal ishte popullata burimore,” i tha ajo BBC News.

“Gjatë periudhave ndër-akullnajore, valët e njerëzve, populli Nesher Ramla, migruan nga Lindja e Mesme në Evropë.”

Ekipi mendon se anëtarët e hershëm të grupit Nesher Ramla Homo ishin tashmë të pranishëm në Lindjen e Afërt rreth 400,000 vjet më parë. Studiuesi ka vërejtur ngjashmëri midis gjetjeve të reja dhe grupeve antike “para-neandertale” në Evropë.

“Kjo është hera e parë që mund të lidhim pikat midis ekzemplarëve të ndryshëm që gjenden në Levant”, tha Dr Rachel Sarig, gjithashtu nga Universiteti i Tel Aviv.

Dr May sugjeron që këta njerëz ishin paraardhësit e Neandertalëve.

“Neandertali Evropian në të vërtetë filloi këtu në Levant dhe migroi në Evropë, ndërsa kryqëzohej me grupe të tjera njerëzish.”

Të tjerët udhëtuan në lindje për në Indi dhe Kinë, tha Prof Israel Hershkovitz, duke sugjeruar një lidhje midis njerëzve arkaikë të Azisë Lindore dhe Neandertalëve në Evropë.

“Disa fosile të gjetura në Azinë Lindore shfaqin tipare të ngjashme me Neandertalët siç bëjnë Nesher Ramla,” tha ai.

Studiuesit i mbështesin pretendimet e tyre në ngjashmëritë në tiparet midis fosileve izraelite dhe atyre që gjenden në Evropë dhe Azi, megjithëse pohimi i tyre është i diskutueshëm. Prof Chris Stringer, nga Muzeu i Historisë Natyrore në Londër, kohët e fundit ka vlerësuar mbetjet njerëzore kineze.

“Nesher Ramla është i rëndësishëm për të konfirmuar akoma më tej se specie të ndryshme bashkëjetuan së bashku me njëra-tjetrën në rajon në atë kohë dhe tani kemi të njëjtën histori në Azinë perëndimore,” tha ai.

“Sidoqoftë, mendoj se është një kërcim shumë i largët për momentin për të lidhur disa nga fosilet më të vjetra izraelite me Neandertalët. Jam gjithashtu i çuditur nga sugjerimet për ndonjë lidhje të veçantë midis materialit Nesher Ramla dhe fosileve në Kinë.”