Varianti i fundit i virusit që është theksuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, me emrin Lambda, tani është gjetur në të paktën 27 vende të ndryshme.

Ky cariant është veçanërisht i përhapur në të gjithë Amerikën e Jugut, pasi është shfaqur për herë të parë në Peru në gusht të vitit të kaluar, dhe po numëron gjithnjë e më shumë raste në këto vende.

Përsa i përket Evropës, e cila po lufton kundër variantit Delta, për shkak të mungesës së studimit është ende e paqartë se sa i madh mund të jetë një shkak shqetësimi.

Ai ende nuk është renditur si ‘variant shqetësimi’ nga OBSH.

Dominuese në Peru

Lambda përbën gati 82% të mostrave të rastit të koronavirusit të raportuar gjatë majit dhe qershorit, sipas Organizatës Shëndetësore Panamerikane (PAHO).

Këshilltari Rajonal i PAHO për sëmundjet virale në zhvillim, Jairo Mendez, tha në 30 qershor se ishte zbuluar në tetë vende të Amerikës Latine dhe Karaibe, “por në mënyrë sporadike në shumicën e vendeve”.

Ndërsa është qartë lloji dominues në Peru, në Kili përbën më shumë se 31% të mostrave nga maji dhe qershori.

Mendez tha se nuk kishte ende prova të qarta se ishte një virus më i transmetueshëm.

“Është e mundur që aftësia e transmetimit të rritet. Ky është një fenomen që nuk është studiuar dhe dokumentuar mirë dhe nuk mund të bëjmë një krahasim midis varianteve të tjera si Gamma dhe Delta.”

Shëndeti Publik në Mbretërinë e Bashkuar kohët e fundit raportoi se një numër të rasteve të shkaktuara nga Lambda.

Sidoqoftë, ai tha se duheshin më shumë studime.

Një studim i Shkollës së Mjekësisë të NYU Grossman që ende nuk është rishikuar nga kolegët, botuar më 3 korrik, sugjeroi që vaksinat janë në të vërtetë efektive kundër variantit Lambda, shkruan euronews.