Zvicra është në kërkim të punëtorëve, mungesa e fuqisë punëtore ka filluar të vërehet në shumë sektorë, veçanërisht në kompanitë e mëdha. Referuar njoftimeve për nevojë pune, janë gjithsej 114.000 vende të lira, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch duke ju referuar autoriteteve te Bernës zyrtare

Sa punëtore dhe çfarë profili i duhen Zvicrës?

Numri i vendeve të lira të punës në Zvicër për herë të parë ka kaluar shifrën 100 mijë. Kamerierët, infermierët dhe specialistët e IT-së janë ndër më të kërkuarit. Në ekonominë zvicerane ka rreth 114,000 vende të lira pune. Gzata zvic erane Le Canton27.ch ka kontaktuar zyrtaret nga Zyra Federale e Statistikave. Sipas FSO ne Neuchatel tre muajt e parë të vitit 2022 numri i vendeve të lira të punës është rritur ndjeshëm me 60.4 për qind në një vit të vetëm. Dhe për herë të parë ndonjëherë në Zvicër, e cila ka rreth 8.6 milionë banorë, është tejkaluar pragu prej 100,000 vendeve të lira. Ka shumë arsye për mungesën në rritje të punëtorëve, por në asnjë mënyrë nuk preken të gjithë sektorët në të njëjtën masë. Pra, në cilat fusha profesionale ka kërkesë të tepërt më të madhe? 114,000 vendet e lira të punës ndahen midis 27,800 në sektorin sekondar dhe 86,200 në sektorin terciar – dhe në fushat e mëposhtme profesionale:

Industria prodhuese: 19,300 vende pune

Sektori me më shumë vende pune në Zvicër është ai i prodhimit, ku mungesa korrespondon me 19,300 punëtorë (60% më shumë se në tremujorin e parë të 2021 dhe 30% më shumë se në të njëjtën periudhë të 2019, pra para pandemisë).

Shkencë dhe teknologji: 16,200 vende pune

Shëndeti: 15900 vende pune

Në fakt, ka pothuajse 16,000 vende të lira pune në këto fusha (mbi 62% më shumë se 2021 dhe 51% më shumë se 2019).

Gastronomia dhe hoteleria: 10600 vende pune

Punëtor Ndërtimi: 7100 vende pune

Informatikë dhe dixhitalizimi

Ja 10 profesionet më të kërkuara në Zvicër

Zvicra aktualisht po vjen nga mungesa më e madhe e stafit në më shumë se 15 vjet.