Nisja e luftës në Ukrainë dhe ngjarjet që e kanë pasuar atë, kanë ndryshuar rrënjësisht jo vetëm dinamikën e sigurisë së Evropës, por edhe balancën e fuqisë, raporton BBC.

Gjatë mandatit të tij të parë në detyrë, Emmanuel Macron shpesh paraqitej si pasardhës i kancelares gjermane Angela Merkel. Por pasardhësi i saj, Olaf Scholz, i ka trajtuar sanksionet e Rusisë dhe dërgesat e armëve në Ukrainë ngadalë, duke i zhgënjyer votuesit në vend dhe aleatët jashtë vendit.

I sapo zgjedhur, Presidenti Macron beson atëherë se ky është momenti i tij i udhëheqjes së BE-së, në Bruksel dhe globalisht.

Por kriza aktuale ka nxitur edhe lojtarë të tjerë kryesorë: Poloninë dhe vendet baltike – armiqësore për NATO-n dhe çështjet e mbrojtjes; ndërsa Hungaria e ka tërhequr BE-në mbrapsht në sanksionet e energjisë, duke shkaktuar krahasime të pafavorshme me Shtetet e Bashkuara që veprojnë shpejt dhe duke shkaktuar pyetje në Bruksel nëse rregulli i bllokut që vendimet e politikës së jashtme duhet të jenë unanime tani është i vjetëruar, referuar kohërave të paparashikueshme dhe të rrezikshme ku po jetojmë.