Raporti i OKB – “Big Brother” britanik nxit ekstremizmin

Kultura britanike e survejimit ‘Big Brother” në luftën kundër terrorizimit është me të “meta” dhe mund të nxisë ekstremizmin se sa ta luftojë atë, thuhet në një raport të OKB-së. Raporti i cili është hartuar përpara sulmeve vetëvrasëse në Mançester, ku më 22 maj mbetën të vrarë 22 persona, është shumë kritik ndaj shumë politika të mbikëqyrjes të kryeministres Theresa May, dhe rolin e saj të mëparshëm si ministre e Brendshme. Ajo vjen vetëm 10 ditë para zgjedhjeve të përgjithshme që anketimet thonë se May mund të fitojë me një shumicë të ngushtë. Raporti është shkruan nga Maina Kiai, i cili ishte raportuesi special i OKB-së, i cili thekson se politika e Parandalimit ka të kundërtën e efektit të saj të synuar, duke ndarë, stigmatizuar dhe tjetërsuar segmente të caktuara të popullsisë. “Parandalimi mund të përfundojë në promovimin e ekstremizmit, në vend që ta kundërshtojë atë”, thotë raporti i OKB-së. Raporti gjithashtu kritikoi Aktin e Britanisë për Kompetencat Hetuese, të paraqitur vitin e kaluar, si “ndërhyrës … i detyruar të ketë një ndikim të dëmshëm në aktivitetet legjitime të kryera nga shoqëria civile dhe aktivistët politikë”. “Fryma e” Big Brother “është aq e madhe, në fakt, saqë disa familje thuhet se kanë frikë të diskutojnë edhe efektet negative të terrorizmit në shtëpitë e tyre, duke pasur frikë se fëmijët do të flasin për këtë në shkollë dhe qëllimet e tyre mund të keqkuptohen”.