Një ekip ndërkombëtar astronomësh kanë zbuluar një nga ekzoplanetët më të rinj të gjetur ndonjëherë. Planeti i “porsalindur” lëviz rreth një ylli të largët “Baby” në Demi Cloud dhe zbulimi është bërë me teleskopin e Observatorit të KEK-ut në Hawaii.

Mijëra ekzoplanetë janë zbuluar deri më sot, por ajo që e dallon këtë planet, të quajtur 2M0437b, është se është shumë i ri dhe gjithashtu mund të shihet drejtpërdrejt nga Toka. Astronomët ishin në gjendje ta fotografonin atë me teleskopin Subaru në malin Maunakea në Hawaii.

Ekzoplaneti vlerësohet të ketë një masë disa herë më të madhe se Jupiteri dhe u krijua, së bashku me yllin e tij mëmë, disa milionë vjet më parë, rreth kohës kur ishujt kryesorë Havai dolën nga oqeani. Planeti është aq i ri sa është ende i nxehtë nga energjia e lëshuar gjatë krijimit të tij, duke pasur një temperaturë të ngjashme me klavën e derdhur nga vullkani Kilauea.

Distanca nga ylli është rreth 100 herë distanca Tokë-Diell. Vëzhgimet e ardhshme me lëshimin e teleskopit të madh hapësinor amerikan James Webb, pasardhësi i Hubble, do të hedhin më shumë dritë nëse planeti ka një atmosferë dhe çfarë lloji.