Sipas një raporti të ri, të paktën 895 mijë persona në Evropë ishin të pastrehë vitin e kaluar. Gjermania regjistroi 84,500 në vitin 2022, ndërsa Spanja regjistroi më shumë se 28,500. Gjetjet u përpiluan nga Federata Evropiane e Organizatave Kombëtare që punojnë me të pastrehët (FEANTSA) dhe Fondacioni Abbé Pierre në raportin e tyre të ri të titulluar “Strehimi i varfër në Evropë”, të publikuar të martën. Studimi ngre alarmin sesi kushtet e papërshtatshme të strehimit, si mbipopullimi, myku, lagështia, ekspozimi ndaj ndotjes dhe kanalizimeve të dobëta, ndikojnë në segmentet më të varfra të popullsisë, duke përkeqësuar varfërinë dhe duke përjetësuar përjashtimin social, raportojnë mediat e huaja.

“Çdo natë në Evropë, një popullsi e krahasueshme me atë të një qyteti si Marseja apo Torino është e pastrehë”, thanë organizatat në një editorial të përbashkët.

Mungesa e të dhënave gjithëpërfshirëse të mbledhura përmes një metodologjie të përbashkët e bën të vështirë marrjen e një pasqyre të saktë të të pastrehëve në Bashkimin Evropian, paralajmërojnë organizatat. Vlerësimi i tyre prej 895 mijë njerëzve të pastrehë u mor duke përdorur të dhënat e vëna në dispozicion nga autoritetet kombëtare dhe lokale. Përkeqësimi i situatës në të gjithë kontinentin është fajësuar për vendimin e Rusisë për të pushtuar Ukrainën dhe efektet e saj, të cilat përfshijnë çmime rekord të energjisë dhe inflacion të lartë të vazhdueshëm. Pasojat ekonomike, shpjegoi Owen, u ndjenë si nga të pastrehët ashtu edhe nga shërbimet sociale që i ndihmojnë ata çdo ditë.

Sipas raportit, vetëm tre nga 27 shtetet anëtare të BE-së kanë bërë përparim të prekshëm në trajtimin e të pastrehëve dhe kanë arritur një “rënie të lehtë” të numrit të personave që flenë ashpër: Finlanda, Danimarka dhe Austria. Vitin e ardhshëm, Platforma Evropiane për Luftën kundër të pastrehëve, aktualisht e kryesuar nga ish-kryeministri belg Yves Leterme, do të nisë një sërë aktivitetesh në disa qytete anembanë Evropës për të përmirësuar cilësinë e kërkimit, duke përfshirë një projekt pilot për numërimin e njerëzve të pastrehë bazuar në një metodologji të përbashkët.

Artikulli paraprakTRIUMF MES SPEKTAKLIT DHE GOLAVE, VLLAZNIA E FEMRAVE MUND HAJVALINË
Artikulli tjetërNË KËRKIM TË “TOPIT TË ARTË”, MËSOHEN 30 KANDIDATËT, KUSH FITON?