Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski hapi samitin e Ballkanit Perëndimor në Ohër duke treguar se cilat do të jenë marrëveshjet që do të firmosen.

“Mirëserdhët në Ohër, në nismën e Ballkanit të Hapur. Është kohë e sfidave që kërkojnë vendime të përbashkëta dhe kjo nismë është përkushtimi ynë për paqe, ky është përkushtimi ynë për një jetë më të mirë, është një nismë për evropianizim të rajonit. Po ashtu edhe shiriti i gjelbërt në kufi lejon lëvizje më të shpejtë të kamionëve që transportojnë produkte.

Institucionet tona janë në komunikim të vazhdueshëm që shiritat t’i heqim, së bashku me barrierat.Për këtë zotohemi më shumë të zvogëlojmë kontrollin e kamionëve. Përfitimet e Ballkanit të Hapur i vërejtëm edhe këtë verë si rezultat i marrëveshjes për veprim të përbashkët me katastrofa natyrore. E gjithë Europa dhe rajoni po përballemi me pasoja të mëdha të luftës dhe krizës energjitike. Në këto kushte ne varemi nga njëri-tjetri.

Ne jemi kryesisht për përmirësimin e konkurrencës, investimet e reja dhe zhvillim të bizneseve, për standard më të mirë të jetës nga i gjithë Ballkani. Ballkani i Hapur është një platformë që i duhet rajonit. Ky samit na con edhe më tej në bashkëpunimin tonë, në heqjen e barrierave dhe përafrimin e popujve tanë. Sot firmosim memorandume dhe marrëveshja të reja bashkëpunimi.

Do ta lehtësojmë procesin për të krijuar një treg të vetëm të punës. Së pari duhet ta bëjmë që të rinjtë të qëndrojnë këtu, të mos ikin në botë. Sot hapim kapitull të ri në fushën e turizmin, Ballkani i Hapur të ofrohet si destinacion turistik me detet shumë të bukura falë Shqipërisë dhe liqenet e Maqedonisë e malet shumë të bukura. Sot kemi bashkëpunim edhe në fushën e kulturës për aktivitete që do të përmirësojë shkëmbimin kulturor. Shpresojmë të rriten festivalet. Shpresoj që më shumë serb dhe maqedonas ta vizitojnë Tiranën për vitin 2022.

Në këtë samit do të nënshkruhet edhe marrëveshja për bashkëpunimin mes vendeve për lëvizjen e mallrave dhe njerëzve. Duhet të ndihmojmë njëri-tjetrin në mënyrë Europiane, jo të ngecemi dhe të bllokojmë njëri-tjetrin. Duhet të jemi të kujdesshëm dhe të përgatitur. Ne jemi në një hapësirë gjeostrategjike në vendin tonë. Ne duhet të plotësojmë zbrazëtinë, prandaj ekziston Ballkani i Hapur.

Ne sot përcjellim një porosi: Ka rëndësi të vecantë edhe BE e vendet anëtare duhet të pyeten se anëtarësimi ynë në BE është strategjike. Vizioni ynë është integrimi në BE. Ne lëvizim në mënyrë pragmatike e ekonomike, ndaj do të kemi dhe rroga më të mira për njerëzit tanë. Të gjithë ne jemi të bindur se kjo nismë do të bëhet gjithnjë e më atraktive”, tha Kovaçevski.

Artikulli paraprakARQIPESHKËVI ANGELO MASSAFRA URON PRESIDENTIN E SAPOZGJEDHUR BAJRAM BEGAJ
Artikulli tjetërVUÇIÇ FTON PRISHTINËN NË “OPEN BALKAN”: TAKIMI I RADHËS TË MBAHET NË SERBINË JUGORE