Ky ka qene titulli I akorduar ngas presidenti I Republikës, Bujar Nishani për atdhetarin e madh te trevave shqipe, Mehmet Shpendi. Ky titull i është dorëzuar trashëgimtareve te tij, ndërkohe qe gjate kësaj te enjte është zbuluar edhe përmendorja e Mehmet Shpendit, pranë lulishtes ne zonën industrial ne qytetin e Shkodrës. Te pranishëm ne këtë aktivitet kane qene drejtues te larte lokal dhe qendror te cilët kane vlerësuar kontributin e Mehmet Shpendit ne luftën për atdheun . Mehmet Shpendi atdhetar shqiptar.

I lindur në fshatin Pecaj të Shalës (Dukagjin) dhe bajraktar i zonës e përfaqësues i Shalës në kryengritjen e përgjithshme antiosmane të Malësisë së Madhe, udhëhoqi çetat e luftëtarëve për liri kundër forcave turke e malazeze. Ne vitin 1883, ne Çezme te Koplikut, Mehmet Shpendi, ne emër te Dukagjinit, përkrah Dedë Gjo Lulin për te kundërshtuar Komisionin e Xhibalit te formuar ne vitin 1856, me ane te cilit pushtuesi deshtë te mashtronte malësoret, duke zëvendësuar kanunin me norma te tjera te parashikuar ne këtë komision te Xhibalit.

Artikulli paraprakVRASJA E ÇEKËVE, FILLIMISHT U QËLLUAN NË MAKINË
Artikulli tjetërVITI I RI SHKOLLOR DO TË NIS NË DATËN 14 SHTATOR