Fillon një epokë e re për miliarda përdorues të shërbimeve të Google në mbarë botën, të cilët do të jenë në gjendje të “harrojnë” fjalëkalimet që i lejuan ata të hynin në llogaritë e tyre dhe të merrnin, në vend të kësaj, çelësa kalimi. Prandaj, çelësat e aksesit (passkeys) po vijnë për të zëvendësuar fjalëkalimet, të cilat megjithatë do të vazhdojnë të funksionojnë si një mjet për të hyrë në llogari për ata përdorues që dëshirojnë ta bëjnë këtë.

“Me Passkeys, mund të identifikohesh në mënyrë të sigurt në llogarinë tënde të Google duke përdorur gjurmën e gishtit, skanimin e fytyrës, kyçjen e ekranit të pajisjes ose çelësin e sigurisë së pajisjes për të verifikuar identitetin tënd. Vendosni çelësat e kalimit vetëm në pajisjet që zotëroni, lexojmë në faqen e internetit të Google, sipas të cilit “çelësat e kalimit ofrojnë mbrojtje më të fortë kundër kërcënimeve të tilla si phishing”.

“Autentifikimi i bazuar në fjalëkalime ka qenë standard në internet (dhe kompjuterë në përgjithësi) për dekada të tëra, por ky sistem përballet me probleme serioze sigurie pasi përdoruesit/sulmuesit e tjerë keqdashës mund të përpiqen të vjedhin aksesin e fjalëkalimit ose t’ju mashtrojnë për t’ua dhënë atë nëpërmjet phishing. sulmet. Sistemi i fjalëkalimit është krijuar posaçërisht për të kundërshtuar sulmet dhe bazohet në një model të ndryshëm që përdor çelësat kriptografikë të ruajtur në pajisjet tuaja për të verifikuar identitetin që lejon hyrjen në secilën llogari”, raporton revista Wired në një artikull. Kompanitë si PayPal, Shopify, CVS Health, Kayak dhe Hyatt kanë filluar tashmë të përdorin çelësat e kalimit. Hyrja e Google në këtë grup, megjithatë, është e dukshme për shkak të burimeve dhe madhësisë së madhe të kompanisë.

Artikulli paraprakPJERIN NDREU: DO VIJOJMË INVESTIMET
Artikulli tjetërEKSPERTIZA E PROKURORISË NË VENDIN KU U VRA NIKULAJ