Lumturia dhe shëndeti i mirë janë të lidhura pazgjidhshmërisht, siç kanë argumentuar prej kohësh shkencëtarët. Lumturia, në fund të fundit, është një reflektim i shëndetit mendor. Prandaj ka kuptim që ai të ketë fuqi dhe ndikim mbi trupin tonë. Një person i lumtur mund të jetë më i shëndetshëm dhe më elastik ndaj rreziqeve të mundshme me të cilat do të përballet.

Në përgjithësi, është identifikuar efekti që mund të ketë lumturia e një personi në shëndetin e tij të mirë. Problemi, megjithatë, qëndron në vështirësinë për të përcaktuar se në cilat raste shëndeti i një organizmi mund t’i atribuohet gjendjes së tij të mirë psikologjike.

Ndoshta mund të argumentojmë se njerëzit që kanë një problem shëndetësor e kanë më të vështirë të jenë të lumtur. Ndoshta edhe organizmat e shëndetshëm ndjekin më shumë zakone të mira, të cilat mund të sigurojnë shëndet afatgjatë dhe t’i mbajnë ata larg problemeve. Nga ana tjetër, sigurisht që kur njeriu ndihet i lumtur, e bën të ndihet më i shëndetshëm.

Vështirësia në studimin e korrelacionit midis shëndetit dhe lumturisë është se, për të ekzaminuar në mënyrë eksperimentale lumturinë njerëzore, ajo do të duhej të manipulohej.

Ekipi hulumtues ekzaminoi 155 të rritur. Gjysma e pjesëmarrësve morën pjesë në një program ndërhyrjeje psikologjike pozitive, që zgjati gjithsej 12 javë. Në këtë program, pjesëmarrësve iu mësuan një sërë teknikash se si të përmirësojnë gjendjen e tyre mendore, si meditimi, kultivimi i ndjenjës së mirënjohjes dhe zhvillimi i marrëdhënieve më të mira shoqërore.

Pjesa tjetër e pjesëmarrësve hynë në një listë pritjeje virtuale dhe u informuan se prisnin radhën për të marrë pjesë në programin e ngritjes psikologjike ndërhyrëse. Megjithatë, matjet e nevojshme u bënë për të gjithë në të njëjtën kohë.

Gjatë programit, studiuesit matën nivelet e lumturisë së pjesëmarrësve, duke regjistruar gjithashtu se sa të shëndetshëm ndiheshin. Përveç kësaj, ata shënuan disa të dhëna të tjera, si gjendja e tyre fizike, presioni dhe indeksi i masës trupore. Të njëjtat matje subjektive dhe objektive u përsëritën tre muaj pas përfundimit të programit të psikologjisë pozitive të ndërhyrjes.

Rezultatet ishin ashtu siç pritej. Niveli i lumturisë së personave që morën pjesë në programin e ndërhyrjes u rrit ndjeshëm, në ndryshim nga gjendja psikologjike e personave që ishin në listën e pritjes, e cila nuk kishte ndryshime të dukshme.

Si pas përfundimit të programit, ashtu edhe tre muaj më vonë, personat që morën pjesë në programin e ndërhyrjes ndiheshin më të shëndetshëm dhe kishin më pak probleme shëndetësore në krahasim me ata që nuk morën pjesë në program. Përveç kësaj, u vu re se, ndërsa programi përparonte, rritja e nivelit të lumturisë së pjesëmarrësve çoi në një rritje të ndjenjës së shëndetit dhe në të njëjtën kohë reduktoi ndjenjën e keqardhjes.

Me interes të veçantë është fakti se psikologjia pozitive e njerëzve nuk ka ndikuar në asnjë matje në lidhje me shëndetin e tyre fizik. Më konkretisht, nuk u vunë re ndryshime në presionin e gjakut ose indeksin e masës trupore të pjesëmarrësve.

Gjetjet e studimit sugjerojnë se, për të paktën një periudhë prej 6 muajsh, një nivel i kënaqshëm lumturie i bën njerëzit të ndihen më të shëndetshëm, duke i mbajtur ata larg ndjesisë së keqe, krahasuar me njerëzit e tjerë që nuk kishin shënuar rritje të niveleve të tyre të lumturisë.

Megjithatë, mbetet më pak e qartë se si rritja e lumturisë ndryshoi statusin shëndetësor të pjesëmarrësve, pasi, të paktën gjatë kësaj periudhe kohore, treguesit kryesorë shëndetësorë nuk ndryshonin ndjeshëm.

Prandaj, është e mundur që rritja e lumturisë thjesht t’i bëjë njerëzit të ndihen më mirë, kështu që ata të mos ndihen të sëmurë. Lumturia mund të ndikojë gjithashtu në aftësinë e trupit për të luftuar sëmundjet.

Një tjetër skenar i vërtetuar është se efektet afatgjata të lumturisë në shëndet mund të kenë një shkak tjetër. Më konkretisht, njerëzit më të lumtur mund të jenë më të gatshëm se njerëzit e pakënaqur për të ndjekur zakone të shëndetshme, si ushqimi i mirë dhe ushtrimet fizike, duke qëndruar larg zakoneve të dëmshme, si konsumimi i tepërt i alkoolit dhe pirja e duhanit.

Sidoqoftë, do të ishte interesante të vëzhgohej nëse ndryshimet afatgjata në lumturinë e manipuluar ndikojnë në treguesit e shëndetit fiziologjik përveç kritereve subjektive. Do të ishte gjithashtu e dobishme të shihet nëse manipulimet për rritjen e lumturisë çojnë gjithashtu në më shumë sjellje që promovojnë shëndet të mirë në planin afatgjatë.

Artikulli paraprakDUBAI, EDHE KËTË VIT NË KRYE TË LISTËS, KU DO TË PUSHOJNË SHQIPTARËT KËTË VIT?
Artikulli tjetërFRIKË NGA KRIZA USHQIMORE, ZELENSKY: 22 MILIONË TON GRURË JANË BLLOKUAR NË MAGAZINA