Banka Qendrore Evropiane pret rënie të shpejtë të inflacionit të lartë në Eurozonë, sipas shefit të këtij institucioni, Philip Lane. Inflacioni veçse ka rënë në muajt e fundit. Mirëpo në nivelin sa është tani, 8.5 për qind, është ende përtej synimit të Bankës Qendrore Evropiane prej 2 për qind. Aktualisht, ne ndoshta jemi “në fazën më intensive të inflacionit”, ka thënë Lane.

“Çmimet e ushqimit janë ende shumë të larta dhe kjo është ajo me të cilën përballen njerëzit kur shkojnë në dyqan”. Por, sipas tij, nëse analizohen çmimet paraprake për përbërësit ushqimorë, “vërehet ndryshimi”.

“Ka përmirësim, që do të jetë gradual në pranverë dhe verë, por më i fuqishëm do të jetë në vjeshtë”, ka thënë mes tjerash ai. Por, për të siguruar shkallë të inflacionit në 2 për qind, Lane ka thënë se do të duhet të ketë sërish rritje të normës së interesit për hua.

Artikulli paraprakRAMA FLET SI LIDER I OPOZITËS, PAS 10 VITESH NË KRYE TË QEVERISË PRANON SE PUNONJËSIT PAGUHEN ENDE NË TË ZEZË
Artikulli tjetërPAMJET NË ZELANDËN E RE MAHNITIN BOTËN, SPEKTAKËL DRITASH NË QIEJ