Një ekip i Fondit Monetar Ndërkombëtar i udhëhequr nga Gabriel Di Bella, ka qëndruar në Kosovë nga 31 korriku deri më 4 gusht për të diskutuar mbi çështje makroekonomike dhe të tjera, përfshirë edhe përparimin në zbatimin marrëveshjeve. Në përfundim të vizitës, Di Bella tha se kushtet makroekonomike në Kosovë kanë mbetur të favorshme, derisa ka shtuar se inflacioni po vazhdon të bjerë dhe të ardhurat fiskale po rriten.

“Mes një konteksti sfidues global, kushtet makroekonomike në Kosovë kanë mbetur të favorshme deri më tani në vitin 2023. Rritja mbetet elastike, inflacioni vazhdon të bjerë dhe deficiti i llogarisë korrente ka filluar të ngushtohet. Të ardhurat fiskale vazhdojnë të rriten me ritme të shëndetshme, zbatimi i programit të investimeve publike është rritur dhe buferët fiskalë kanë mbetur në nivelet e duhura. Megjithatë, paqëndrueshmëria dhe tensionet e ngritura globale në Kosovën veriore mbeten rreziqe për perspektivën që nëse materializohen mund të shtojnë sfidat e politikave”, raporton Express.

Ai përmendi edhe masat e BE-së ndaj Kosovës, për të cilat tha se mund të bëhen pengesë për investimet e huaja.

“Në veçanti, zhvillimet e fundit në katër komunat veriore çuan në masa të përkohshme dhe të kthyeshme nga disa donatorë dhe partnerë tradicionalë që kufizojnë bashkëpunimin e ri ekonomik dhe financiar. Ndërsa këto masa nuk pritet të ndikojnë në perspektivën nëse kthehen në afat të shkurtër, ato mund të bëhen pengesë për investimet e huaja direkte dhe zhvillimin ekonomik në përgjithësi, nëse qëndrojnë për një kohë më të gjatë.”

Artikulli paraprakThe Top 5 Best Online Casino in Canada New Canadian Casino 19
Artikulli tjetërZBULOHET SPECIE E RE 247 MILIONË VJEÇARE, U IDENTIFIKUA SI AMFIB I PA HASUR MË PARË