Mishi i kuq është i dëmshëm për shëndetin dhe gjithashtu për mjedisin. Ne e dimë atë. Por ja diçka që mund t’ju habisë. Ngrënia e ëmbëlsirave mund të jetë po aq e rëndësishme.

Studiuesit që rishikuan 20 studime mbi ndikimet mjedisore të konsumit të ushqimit në Australi zbuluan se vendi lëshon më shumë se 500 tonë metrikë dioksid karboni në vit. Nga kjo sasi, burimet e emetimeve të lidhura me ushqimin përfaqësojnë më shumë se 14%.

Mesatarisht, australianët prodhojnë rreth 20 kg dioksid karboni në ditë përmes dietave të tyre, për të mos përmendur ndotjen që prodhimi i ushqimit mund të shkaktojë në mjedis, sipas shkencëtarëve.

Nga të ashtuquajturat ushqime bazë, mishi, drithërat dhe produktet e qumështit kontribuojnë në shumicën e emetimeve të ushqimit të vendit, ndërsa frutat dhe perimet janë dy më pak, jo çuditërisht.

Megjithatë, duket se prodhimi i ushqimeve “jo thelbësore” si pijet me sheqer, alkooli, ëmbëlsirat dhe mishi i përpunuar gjeneron gjithashtu midis 27% dhe 33% të emetimeve të gazeve serrë të lidhura me ushqimin.

“Edhe pse përqindja është më e vogël se emetimet e ushqimit bazë, fakti që australianët konsumojnë sasi të mëdha ushqimesh me energji të lartë dhe me pak lëndë ushqyese të shmangshme nuk e ndihmon mjedisin.” tregojnë shkencëtarët.

Ndërsa këto ushqime “diskrecionale” dëmtojnë mjedisin, ato gjithashtu dëmtojnë shëndetin e njerëzve. Konsumimi i rregullt i pijeve të ëmbla me sheqer, ushqimeve shumë të përpunuara, ëmbëlsirave dhe brumërave sjellin obezitet, diabet të tipit 2 dhe sëmundje koronare të zemrës.

“Ushqimet diskrecionale kanë një sipërfaqe më të madhe, mungesë uji dhe gjurmë ekologjike. Mishi gjithashtu lëshon gazra serrë, megjithëse gjurmët e tij të mungesës së ujit është më e vogël në krahasim me bulmetin, drithërat, frutat dhe perimet, “shpjegon Sara Forbes, nutricioniste në Universitetin e Australisë Jugore që drejtoi studimin.

“Është koha për të njohur më mirë ndikimet mjedisore të llojit dhe sasisë së ushqimit që hamë, duke marrë parasysh planetin dhe shëndetin tonë,” shton Forbes.

“Deri në vitin 2050, popullsia e botës do të arrijë në 10 miliardë njerëz. Nuk ka asnjë mënyrë që ne të ushqejmë kaq shumë njerëz nëse nuk ndryshojmë mënyrën e të ngrënit dhe të prodhimit të ushqimit. “

Artikulli paraprakFIFI RRËFEN: KAM NJË KLIP GATI ME FLORIN, POR NUK ËSHTË PUBLIKUAR SE DUKEM 100 KILE
Artikulli tjetërVRASJA E 8-VJEÇARIT NË FIER, QYTETARËT MARSHIM NË TIRANË, U BASHKOHET EDHE LINDITA NIKOLLA