Një pinguin i rrallë Adelie, vendas në Antarktik, ka përfunduar 1800 milje larg shtëpisë në Zelandën e Re. Pinguini i Antarktikut e ka bërë udhëtimin nëpër ujëra të akullta dhe ka përfunduar në plazhet e Zelandës së Re juglindore.

Pinguini, të cilin vendasit e kanë quajtur Pingu, u pa në pamje të humbur dhe të vetëm në Birdlings Flat në atë që është vetëm incidenti i tretë i regjistruar i një pinguini Adélie që shkonte në Zelandën e Re, raporton.Sipas BBC, banori lokal Harry Singh ishte i pari që gjeti Pingun dhe në fillim e ngatërroi atë me një ‘lodër të butë’ derisa pinguini lëvizi kokën.

Zogu i rraskapitur ‘nuk lëvizi për një orë’ dhe Singh ishte i shqetësuar se mund të sulmohej nga kafshë të tjera ndërsa ishte shtrirë në plazh. Duke parë se Pingu ishte i uritur dhe i dehidratuar, shpëtuesit e ushqyen përpara se ta lironin përsëri në det me shpresën se ai do të jetë në gjendje të gjejë përsëri rrugën e kthimit në shtëpi.

Shpëtimtari i pinguinit Thomas Stracke tha se kishte pasur biseda për fluturimin e Pingut përsëri në Antarktik, por fatkeqësisht kjo nuk ishte e mundur. Ardhja e Pingu përbën një shkak për ndryshimin e klimës pasi pinguinët Adélie jetojnë ekskluzivisht në Antarktik dhe ekspertët shqetësohen se mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme e pasojave klimaterike.

Profesori i Universitetit të Otagu, Philip Seddon tha se udhëtimi i Pingut ishte ‘super i rrallë’ dhe se nëse mbërritja e pinguinit në Zelandën e Re nuk do të ishte e rastësishme, mund të ishte një shenjë e jo mire për të ardhmen e klimës.