Sëmundja kronike e veshkave është një gjendje me një prevalencë të vlerësuar prej 10% në popullatën e rritur.

Sipas studimit të botuar në The Lancet Regional Health-Europe, sëmundja vendos një barrë të konsiderueshme për pacientët dhe sistemet e kujdesit shëndetësor.

Ky është një nga studimet më të mëdha që dokumenton sëmundjen kronike të veshkave në mjedise të botës reale, duke ekzaminuar 2.4 milionë pacientë nga 9 vende evropiane, si dhe Izraeli dhe Kanadaja.

Edhe pse fillimi i sëmundjes është i zakonshëm, duke prekur një në dhjetë, ai zbuloi se dy nga tre pacientë të identifikuar me sëmundje kronike të veshkave në studim ishin të padiagnostikuar, duke i vënë ata në rrezik të lartë të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë.

Vihet re se të sëmurët kanë një rrezik në rritje për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare (sëmundje koronare, insuficiencë kardiake, goditje në tru), ulje të cilësisë së jetës dhe vdekje të parakohshme.

Megjithatë, në të njëjtën kohë, incidentet janë një barrë e konsiderueshme për sistemet e kujdesit shëndetësor.

Lidhur me ndikimin e kësaj gjendje kronike dhe sipas gjetjeve të studimit, çdo vit vdesin 6-9% e pacientëve me sëmundje kronike të veshkave dhe shkaku kryesor i vizitave në spital dhe kostove të kujdesit shëndetësor është gjendja e rëndë kur paraqiten, por edhe sëmundjet shoqëruese të tilla si dështimi i zemrës.

Në fakt, incidenca e sëmundjeve kronike të veshkave pritet të rritet në vitet në vijim , pasi si numri total i rasteve ashtu edhe kostoja e menaxhimit të saj pritet të rritet edhe më shumë.

Faktorët e rrezikut për shfaqjen e tij janë kryesisht hipertensioni, diabeti mellitus, dislipidemia (rritje e kolesterolit dhe triglicerideve), obeziteti, sëmundjet kardiovaskulare dhe hiperuricemia (rritje e acidit urik). Faktorë shtesë janë pirja e duhanit, ekspozimi ndaj barnave nefrotoksike (p.sh. përdorimi afatgjatë i analgjezikëve edhe të lehtë ose përdorimi pa kriter i barnave për dhimbjet e shpinës apo ato reumatizmale.

Artikulli paraprakSHQIPTARËT PESIMISTË PËR ANËTARËSIM NË BE, 42% SHPRESOJNË MË 2030
Artikulli tjetërNJIHUNI ME SIMBAN, KECI NGA PAKISTANI ME VESHË 50 CM